Srpska lista napustila sednicu, "neviđena podvala"

Poslanici Srpske liste u znak protesta su napustili sednicu pokrajinskog parlamenta, nakon što su bili žrtve “neviđene političke podvale”.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

20:47

Srpska lista napustila sednicu,
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

Kako se navodi u saopštenju, oni su zbog isključenog prevoda ostali u sali u trenutku kada je kosovska skupština odavala poštu preminulom teroristi i ratnom zločincu.

“Neshvatljivo je da u Evropi danas jedna institucija koja se očigledno lažno predstavlja kao demokratska odaje počast ratnom zločincu i teroristi, kao što je sramno i izvrgavati demokratiju ruglu i poslanike jedne poslaničke grupe na prevaru zadržati u sali uskraćivanjem prevoda”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, poslanici Srpske liste nikada neće odavati poštu “ubicama srpskih očeva, majki i dece”.

“Da smo danas bili informisani o nameri skupštinskog rukovodstva, veoma bismo eksplicitno i gromoglasno izrazili svoj protest i sprečili ovakav javni šamar srpskom narodu i ponovno ubijanje srpskih žrtava. Naši poslanici su, naravno, pošto su shvatili šta se dogodilo, demonstrativno napustili sadnicu parlamenta, a to su učinili i novinari srpskih redakcija, kojima takođe nije bilo omogućeno da na svom jeziku prate dešavanja u sali. Jasno nam je da ovde nije reč o pukoj diskriminaciji uskraćivanjem ustavno garantovane ravnopravnosti srpskog jezika, iako je i ona evidentna na svakom koraku, već da smo bili svedoci jedne primitivne političke diverzije koja je za cilj imala vređanje srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika”, piše Srpska lista.

Dodaje se i da se Srpska lista neće vraćati na sednicu parlamenta dok se ne reši pitanje načina rada u parlamentu i odnosa prema izabranim predstavnicima Srba, ne samo zbog uskraćenog prevoda, već zbog odnosa prema našem narodu i njegovim žrtvama.

“Podsećamo da naša konstruktivnost nije bezuslovna i da naše učešće u političkom životu ima smisla samo ukoliko postoji opšta volja da se na Kosovu i Metohiji grade demokratske institucije, umesto što se izvrgavaju ruglu i unižavaju”, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: