"Ubistvo Ivanovića – zločin, nisam zabrinut za bezbednost"

Komandant južnog krila NATO admiral Džejms Fogo rekao je da nije zabrinut za stabilnost na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.01.2018.

20:36

Getty images

On je rekao i da NATO poštuje neutralnost Srbije i njene političke i vojne veze s Rusijom.

Fogo je za RTS naveo da NATO "jasno izražava želju za proširenjem u regionu", ali da nema sukoba interesa.

"Mi smo u Partnerstvu za mir i to je odlično. U statutu Alijanse piše da je napad na jednu članicu - napad na sve. Ipak, misija NATO je pre svega odbrana i sprečavanje sukoba. Prijem Crne Gore doprineo je bezbednosti granica u regionu", rekao je Fogo.

Na pitanje da li NATO dovoljno dobro obavlja posao kada je reč o bezbednosti na KiM i u regionu, Fogo navodi da više od 4.000 vojnika Kfora "radi izuzetno dobro na bezbednosti".

"Za tu bezbednost prvo je nadležna kosovska policija, zatim Euleks i Kfor. Zadatak im je da spreče nestabilnost i nasilje", kaže komandant južnog krila NATO.

Na konstataciju da je Stejt department upozorio Amerikance na bezbednost na KiM i u BiH, a da je ubrzo usledilo ubistvo Olivera Ivanovića, Fogo navodi da je u pitanju zločin koji treba kazniti, ali da nije zabrinut za stabilnost na Kosovu.

"Ubistvo Olivera Ivanovića je zločin, čijim izvršiocima treba suditi. Predsednik Srbije Vučić znatno je smirio situaciju posle toga, odlaskom na Kosovo. To je doprinelo i opredeljenosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Stejt department povremeno izdaje bezbednosna upozorenja i za druge delove sveta. Nisam zabrinut za stabilnost na Kosovu. Sutra idem tamo", zaključio je Fogo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: