"Vreme za odluku" o imenu Makedonije

Specijalni izaslanik UN Metju Nimic stiže danas iz Atine u Skoplje, gde nastavlja razgovore o imenu Makedonije, a pred dolazak poručuje da je "vreme za odluku".

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

11:54

Foto: Tanjug, Tanja Valiæ

Izaslanik UN rekao je u Atini da je obema stranama izneo određene ideje, a da će "termin Makedonija" biti deo predloga za ime države koju je priznalo preko 100 zemalja u svetu.

Mediji spekulišu da je u opticaju pet predloga za novo ime Makedonije: Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje).

A šta kažu građani Skoplja? Sudeći po onome što su rekli izveštaču Tanjuga - jedni su "umorni" od teme, koja, kažu, narušava dobre odnose sa susedima, te radi mira treba naći kompromisno rešenje, a drugi strahuju da će promena imena države značiti i promenu njihovog identiteta.

"Makedonci su već vekovima Makedonci", kaže građanin Skoplja, koji se predstavio kao Sreten. "Makedonija je Makedonija, a ako to Grcima smeta to je njihov problem. Oni nam predlažu imena poput Južna Makedonija, Zapadna Makedonija, to može da se prihvati, ali mi ćemo svakako ostati Makedonci", navodi Sreten.

Jedan od onih koji je saglasan sa promenom imena zemlje je Naser: "Vreme je da živimo u miru i da imamo prijateljske odnose sa Grčkom, Albanijom, Bugarskom, Srbijom, kao što smo imali u vreme Jugoslavije", kaže Naser iz Skoplja. Njegov sugrađanin, Đoro, takođe je za promenu naziva države, kako bi, kaže, mogla da krene napred ka evropskim integracijama. "Mislim da se ime treba promeniti, jer će to pomoći Makedoniji da se trgne napred", ističe on.

Ljupča najviše brine to što se građani ne pitaju za promenu imena i što će odluku o tome doneti država. "Ja sam rođen u Makedoniji, i ako mene pitaju, voleo bih da ime bude Makedonija", ističe Ljupčo.

Spor između Atine i Skoplja oko promene imena makedonskoj državi traje više od dve decenije, a nadu da bi spor uskoro mogao biti rešen dalo je uključenje Nimica, američkog diplomate, kao posrednika UN u tom sporu.

Prvi korak ka rešenju načinio je nedavno makedonski premijer Zoran Zaev, kada je najavio da će Makedonija promeniti imena skopskom aerodromu i autoputu - Aleksandar Veliki i Aleksadar Makedonski.

Posetom Nimica Atini i Skoplju praktično je započeta ključna nedelja za eventualno pronalaženje rešenje za novog ime Makedonije nakon što su u subotu održani sastanci državnih i političih rukovodstava u grčkoj i makedonskoj prestonici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: