"Očekujemo rast broja obolelih od gripa, postoje dva tipa"

U Beogradu je tokom prošle nedelje registrovan 661 pacijent zaražen vurusom gripa, što je 80 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

15:45

Getty images

U narednom periodu očekuje se porast broja obolelih od gripa, rečeno je Tanjugu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Epidemiolog Zavoda Leposava Garotić Ilić rekla je da u Beogradu cirkulišu dva tipa virusa gripa - tip B koji je odranije u cirkulaciji i podtip virusa AH1 koji je juče potvrđen u Institutu za virusologiju, vakcine i serume ''Torlak'' i koji cirkuliše na teritoriji cele Srbije.

Ona je navela da je najveći broj obolelih od gripa među decom uzrasta od pet do 19 godina, te da je prošle sedmice registrovano 22.268 bolesnih od akutnih respiratornih infekcija, što je za oko 20 odsto više nego prethodne sedmice.

''U Srbiji je još uvek niska aktivnost gripa, ali u narednom periodu očekujemo porast broja obolelih, ali s obzirom na to da sutra počinje raspust i da je među obolelima najviše dece školskog uzrasta, možda će taj broj biti i manji nego što se očekuje'', rekla je Garotić Ilićeva.

Za razliku od Srbije, kako kaže, u Irskoj, Luksemburgu, Španiji i Italiji je mnogo više obolelih od gripa, a u Evropi su registrovana sva tri tipa virusa gripa, AH1, AH3 i tip B.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje ''Milan Jovanović Batut'' koji se odnose na treću sedmicu januara, na teritoriji Srbije zabeleženo je 6018 slučajeva obolelih od gripa.

Dr Garotić Ilić je podsetila da je vakcina najvažnija mera zaštite od tog virusa uz napomenu da je nakon vakcinacije potrebno da prođu dve nedelje do stvaranja odbrambenih antitela.

Garotić Ilićeva je kao mere zaštite od gripa navela i izbegavanje kontakta sa obolelima, redovnu higijenu ruku, provetravanje prostorija, pravilnu ishranu, unos vitamina.

Naglasila je da se deci, trudnicama i hroničnim bolesnicima savetuje da izbegavaju boravak u prostorijama sa mnogo ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: