Lončar: Obezbeđen novac za novu zgradu "Tiršove"

Beograd -- Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio da je obezbeđen novac za izgradnju nove zgrade Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" u Beogradu i za opremu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, Dimitrije Goll
Foto: Tanjug, Dimitrije Goll

Prema njegovim rečima, početak radova biće određen posle izrade studije izvodljivosti.

On je na potpisivanju ugovora o bespovratnoj finansijskoj pomoći za izradu studije izvodljivosti za izgradnju nove zgrade te klinike rekao da je cilj da ona služi deci u narednih 30 godina.

Bespovratna sredstva u vrednosti od 250.000 evra obezbeđena su iz Slovačkog fonda za inkluzivni rast (SIGA), a dobijena su preko Razvojne banke Saveta Evrope.

Ugovor o toj donaciji potpisali su viceguverner Razvojne banke Saveta Evrope Karlo Montičeli i v.d. direktora Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević. "Koja god opcija da se odredi studijom o izvodljivosti izgradnje nove zgrade dečje klinike ima novca i za zgradu i za opremu", kazao je Lončar.

Dodao je da je odlučeno da nova zgrada bude u neposrednoj blizini postojeće, u krugu Kliničkog centra Srbije.

Ministar zdravlja je istakao i da će do kraja meseca u Onokološkoj klinici biti instalirana tri nova akceleratora i novi skener, što će biti nova baza za sve onkološke pacijente za zračenje i dijagnostiku.

Direktor Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" Zoran Radojičić je kazao da očekuje da stručnjaci procene šta je ono što je deci u Srbiji potrebno i kako bi nova bolnica trebalo da izgleda i da služi u narednih 30 do 40 godina. "Nadam se da će nova zgrada biti završena u narednih četiri-pet godina", kazao je on.

Popisivanju ugovora o donaciji za izradu studije izvodljivosti za novu zgradu dečje bolnice prisustvovali su i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

Ministarka je najavila da će 21. aprila ove godine biti završena rekonstrukcija fasade i enterijera postojeće zgrade Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" i da je dobijeno odobrenje banke za nabavku opreme za tu zgradu u vrednosti 4,7 miliona evra.

Ona je istakla da je neophodna "Tiršova 2" jer je 2016. u toj bolnici na lečenju bilo 200.000 dece, što je nekoliko puta više nego sedamdestih godina kad je u njoj bilo 30.000 dece godišnje.

Prema ranijim najavama, bolnica "Toršova 2" prostiraće na 30.000 kvadrata i u njenu izgradnju i opremanje će biti uloženo 52 miliona evra.

strana 1 od 152 idi na stranu