"Doktor Roso" oslobođen optužbi

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Nenada Rosa (64), poznatijeg kao "doktor Roso", i još troje njegovih saradnika.

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2018.

18:28

Foto: GettyImages

Oni su oslobođeni od optužbi da su prevarom sa "Rajf generatorom" oštetili više desetina građana Srbije za više od 15 miliona dinara.

Tom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, odbijena je žalba tužioca i potvrđena je presuda Presuda Prvog osnovnog suda, kojom su pored Rosa optužbi oslobođeni i Željko Šeatović, Jovica Veličkov i Nadežda Stojković, a oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko - pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Apelacioni sud smatra da nije dokazana prevarna namera okrivljenih.

Optužnicom Rosou, Željku Šeatoviću, Jovici Veličkovu i Nadeždi Stojković stavljeno je na teret da su od decembra 2007. godine do avgusta 2009. godine, u Beogradu građane dovodili u zabludu da će ih taj generator u kombinaciji sa određenim lekovima izlečiti od karcinoma i leukemije.

Na taj način su ih naveli da im za usluge predaju 15.576.515 dinara.

Roso se prethodno reklamirao na televiziji i predstavljao kao doktor alternativne medicine za koju, kako tužilaštvo tvrdi, ne poseduje sertifikat o stručnosti.

Roso je ranije bio poznat kao Nenad Brkić, bodibilder koji je imao karijeru u Hrvatskoj.

Nakon njegovog hapšenja 2009. policija je saospstila da je preglede naplaćivao građanima po 200-300 evra i da je napravu rajf generator prodavao za 1.200 evra, pa i više.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da nije dokazana prevarna namera okrivljenih, te da je prvostepeni sud pravilno umao u vidu "razumna merila rasuđivanja čak i teško bolesnog čoveka da može biti garantovano izlečen u odsustvu medicinskog pregleda, bez medicinske dijagnostike i bez potpunog uvida u medicinsku dokumentaciju".

Takođe je imao u vidu da su pojedini oštećeni u iskazima sudu naveli da nisu ozbiljno verovali u izlečenje, ili da su se njihovi bližnji "hvatali za slamku jer ništa više nije pomagalo".

Okrivljeni prema stavu suda, nisu garantovali da će pacijenti biti izlečeni, jer su im predavali brošure pod naslovom "Imate li rak" i podnaslovom je "Ovo je jedini način da ga pokušate pobediti", iz cega proizilazi da terapija predstavljala samo mogućnost da se pokuša pobediti rak.

Što se tiče upustva za rukovanje aparatom “Rajf generator" sud je utvrdio da je to uređaj za rešavanje uzroka poremećaja koji je doveo do bolesti, kao i da je eksplicitno, boldovanim slovima navedeno da to nije zvanično priznat medicinski uređaj, već da služi samo u svrhu testiranja.

“Za osuđujuću presudu je potrebno da se izvesno dokaže da su svi okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret, a nije dovoljno da postoje okolnosti koje njihovu odbranu dovode u sumnju", navodi Apelacioni sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: