EU se oglasila o "non-pejperu" Španije o Kosovu

Komentarišući postojanje "non-pejpera" Španije koja se protivi uključivanju Kosova u EU, portparolka EK Maja Kocijančič izjavila da bi trebalo sačekati.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.01.2018.

14:37

EU se oglasila o
Ilustracija: Thinkstock

Prema njenim rečima, strategija Evropske komisije "pokriva" ceo region i trebalo bi da se sačeka da se taj dokument predstavi, a potom će se, u skladu sa procedurom, čuti i mišljenja zemalja-članica.

Samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, koja će biti usvojena 6. februara na kolegijumu komesara u Strazburu, Španija je ponovo dovela u pitanje ne samo Strategiju, već i ceo proces, zbog oštrog protivljenja u vezi s uključivanjem Kosova u bilo kakav proces, objavio je danas prištinski dnevnik Koha Ditore.

Kako navodi list, Španija je u pismu, za koje se kaže da je EK poslato u "non-pejper" formi, navela da se protivi korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i dodala da "Kosovo nije deo procesa proširenja".

"Koha" je takođe objavila da je potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj u ime Prištine uputio pismo komesaru EU za proširenje Johanesu Hanu u kojem se izražava zabrinutost Prištine zbog neizvesnosti evropske perspektive za Kosovo u novoj strategiji EK.

Ni Margaritis Šinas, takođe portparol Komisije, ni Maja Kocijančič, koji su danas odgovarali na pitanja srpskih i albanskih novinara na redovnom brifingu, nisu hteli to da komentarišu, ističući da prvo treba sačekati i videti sve elemente dokumenta.

Na pitanje Tanjuga koliko stav jedne zemlje-članice i to tako čvrst stav kao što ima Španija može da utiče na EK, ali i kako komentarišu pismo Hodžaja, Kocijačičeva, kaže:
"Strategija je dokument koji će usvojiti Evropska komisija, ona pokriva ceo region. Dobijamo stavove, mišljenja zemalja-članica ali to je dokument EK. Kada jednom dokument bude usvojen on ide na Savet i onda ga razmatraju zemlje članice. Prvo da vidimo da dokument bude predstavljen a onda će uslediti diskusija."

Prema njenim rečima, radi se o važnom dokumentu, jednom od važnih koraka za Zapadni Balkan ove godine. Podsetila je da je Zapadni Balkan prioritet za aktuelno, bugarsko, predsedavanje EU, da će biti više sastanaka ove godine uključući samit u Sofiji u maju. Još jednom je rekla da startegija pokriva ceo region, kao i da ceo Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: