Male boginje i u Zvečanskoj, oboleli i deca i zaposleni

Beograd -- Male boginje proširile su se i u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

Kako nam je rečeno, sva zaražena deca su dobro, a prvi slučajevi su se pojavili pre desetak dana i zaraza sada jenjava.

Prema našim informacijama, malim boginjama je bilo zaraženo desetoro dece, kao i jedan broj zaposlenih, a niko nije bio ozbiljnije zdravstveno ugrožen.

Kako je rečeno u Ministarstvu zdravlja, u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici u Beogradu trenutno je sedmoro radnika i troje dece obolelih od malih boginja.

"Centar u Zvečanskoj, Ministarstvo za socijalna pitanja i Ministarstvo zdravlja su preduzeli sve predviđene mere u ovakvim slučajevima i ova situacija se nalazi pod kontrolom", navodi se.

Takođe, Ministarstvo zdravlja će određeni broj vakcina koje se upravo distribuiraju zdravstvenim ustanovama širom Srbije radi vakcinacije zdravstvenih radnika, preusmeriti Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, kako bi se vakcinisali radnici i štićenici ove ustanove.

U pitanju je još jedan slučaj koji govori o ozbiljnosti situacije u Srbiji i nova potvrda da je vakcinacija neophodna.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u ponedeljak da nema drugog leka za male boginje osim vakcinacije.

"Mislim da građani shvataju u kakvoj su zabludi bili slušajući neke koji su protiv vakcinacije, a koji nemaju veze sa medicinom pa smo došli do toga da imamo preminule od malih boginja. Država će učiniti sve što može, ali moramo da se vakcinišemo da bi izašli iz ovoga", kazao je Lončar.

strana 1 od 152 idi na stranu