Mekalister osudio ubistvo Ivanovića

Na svaki način osuđujem ubistvo Olivera Ivanovića, a počionioci moraju biti izvedeni pred lice pravde, poručio izvestilac EP za Srbiju, Dejvid Mekalister.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.01.2018.

07:03

Mekalister osudio ubistvo Ivanovića
Tanjug, Dimitrije Goll, arhiva

"Evropska misija za vladavinu prava (Euleks) treba da podrži vlasti u okviru svog mandata. Nema alternative dijalogu između Beograda i Prištine. Ne smemo dozvoliti da takav strašan i užasan zločin podstiče opasnu retoriku u regionu", rekao je Mekalister za "Novosti".

Prema njegovim rečima, 2018. godina će definitivno biti važna za zemlje zapadnog Balkana.

"Evropska komisija će predstaviti svoju Strategiju proširenja u februaru, pojedinačne izveštaje o zemljama, uključujući i Srbiju, u aprilu, a biće održan i samit EU - Zapadni Balkan u maju u Sofiji", rekao je Mekalister za "Novosti".

Da li će se Srbija pridružiti Evropskoj uniji do 2025. godine, prema rečima Mekalister, zavisi od brzine reformi i usklađivanja Srbije sa zakonodavstvom u EU.

"U praksi, to znači da morate da ispunite kriterijume koje je EU postavila u svih 35 poglavlja, pre nego što pregovori po oblastima budu zaključeni. Želim vašoj zemlji veliki uspeh u tome", poručio je Mekalister.

Odgovarajući na pitanje da li je ipak predugo čekati još najmanje sedam godina, Mekalister je rekao da politika proširenja EU nije sama sebi cilj. "Ako Srbija nije uskladila svoju politiku sa pravnim tekovinama EU, ni EU ni zemlja koja pristupa i njeni građani ne mogu imati koristi od članstva u Uniji. Zato su potrebni opipljivi rezultati u procesu reformi u Srbiji", kazao je on.

U međuvremenu, naveo je Makaliter, EU će nastaviti da podržava Srbiju. "EU i njene zemlje članice su prvi trgovinski partner Srbije, po obimu trgovine u pogledu stranih ulagajna i finansijske pomoći, mnogo više nego što su to drugi partneri. Samo institucionalna pomoć EU Srbiji iznosi 200 miliona evra godišnje. Srbija već ima koristi od Unije", rekao je Mekalister.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju je, po pitanju srpskog uvođenja sankcija Rusiji, rekao da bi Srbija u skladu sa pregovaračkim poglavljem 31 trebalo da progresivno uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: