Drugi krug izbora u Češkoj, umešao se i Emir Kusturica

Prag -- U Češkoj se danas završava drugi krug predsedničkih izbora, u kojem snage odmeravaju aktuelni predsednik Miloš Zeman (73) i Jirži Drahoš (68).

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom dok je Drahoš naklonjen EU.

Mnogi na izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsedniku (73), bivšem premijeru levog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno, prenosi Rojters.

Zeman je, u prvom krugu glasanja pre dve nedelje, osvojio najviše glasova od ukupno devet predsedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bi izbegao drugi krug, podsetila je agencija AP.

Zeman je osvojio 38.6 odsto, a Drahoš 26.6 odsto glasova za predsednika zemlje, koji tokom petogodišnjeg mandata ima pretežno ceremonijalnu ulogu.

Aktuelni predsednik je favorit, istakla je agencija AP uz napomenu da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će trka biti tesna tokom dvodnevnog glasanja koje je počelo juče.

Prema Ustavu Češke, predsednik bira premijera posle opštih izbora.

Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnela je ostavku u sredu pošto joj je izglasano nepoverenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša da formira vladu.

Zeman je izjavio da čak i ako izgubi na izborima, on će Babiša postaviti na mesto premijera pre nego što mu istekne predsednički mandat, 8. marta.

U češke izbore umešao se i "jugoslovenski praški đak" Emir Kusturica - preporučuje im Zemana.

"Česi su mudar narod koji će glasati za čoveka koji je otkrio jednu od najvećih istina u vezi sa Istokom. Kada velika kompanija, transkontinentalna dođe u Češku ili u Srbiju, doveze tehnologije ali sve što se uradi više odlazi od češkog naroda. To je ekonomska nepravda koju je Zeman video. I vidi to ispravno. Kad god sam ga gledao, mislim isto o današnjem svetu", kazao je Kusturica u video razgovoru koji tokom ovog drugog kruga predsedničkih izbora, u petak i danas u Češkoj objavljuje češki alternativni portal Parlamentnji listi.

Kusturica je kazao da iako su mnogi ljudi glupi, nekako se na izborima odluče ipak kako treba i poručio da je on Čeh da bi glasao za Zemana.

Upravo sadašnji predsednik Miloš Zeman kao premijer na čelu manjinske socijaldemokratske vlade od 1998. do 2002. godine distancirao se od tzv "češkog modela" - vaučerske privatizacije, češkim kapitalom, koju je označio za krađu stoleća. Zeman kao premijer ubrzano je krenuo u otvaranje tržišta i klasičnu privatizaciju češke privrede stranim strateškim partnerima, pre svega u bankarskom sektoru ali i u gasnoj i petrohemijskoj industriji i elektroenergetici i telekomunikacijama.

Češku je premijer Zeman uveo u NATO, njegova vlada dala je saglasnost vojnim saveznicima za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, a Zemanova vlada obavila je i odlučujuće pripreme za ulazak Češke u Evropsku uniju 2004. godine.

Odziv oko 8,4 miliona registrovanih birača u Češkoj prema izveštajima komisija sa birališta juče je bio veći nego u prvom krugu kada su za dva dana na izbore izašle tri petine biračkog tela.

Nacionalni Zavod za statistiku saopštio je da bi nezavnični rezultati izbora mogli da budu poznati već danas, kasnije popodne.

Svet

strana 1 od 510 idi na stranu