Četvrt veka od smrti Srđana Aleksića

Srbin iz Trebinja Srđan Aleksić kojeg su pretukli pripadnici VRS zbog toga što je branio muslimana Alena Glavovića preminuo je na današnji dan pre 25 godina.

Izvor: B92

Subota, 27.01.2018.

09:04

Četvrt veka od smrti Srđana Aleksića

Aleksić je pretučen 21. januara, pao je u komu i umro šest dana kasnije u 27. godini.

Četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske tog dana su tukla Bošnjaka Alena Glavovića, kada se Srđan Aleksić, koji je takođe bio pripadnik VRS, umešao. Glavović je uspeo da pobegne, a Aleksića su pretukli.

Njegov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao da je njegov sin umro “vršeći svoju ljudsku dužnost“.

Od četvorice pripadnika VRS odgovornih za zločin, jedan je poginuo na ratištu, a trojica su osuđena na po nešto više od dve godine zatvora.

Glavović danas živi u Švedskoj, a u intervjuu za B92.net rekao je da svake godine ide u Trebinje na grob Srđana Aleksića. Kako navodi, decu vaspitava da budu kao Srđan: “Sve što je on radio, neka rade i oni“.

Opšrinije o tome šta je sve Glavović rekao za B92.net – OVDE.

Srđan Aleksić posthumno je odlikovan 2012. godine za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva medaljom "Miloš Obilić".

žUlica Srđana Aleksića postoji u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Tuzli, Sarajevu, Trebinju i Podgorici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: