Hrvatska: Srbija manipuliše žrtvama

Nove optužbe iz Hrvatske zbog izložbe o Jasenovcu u sedištu UN. Predsednik Sabora i ministarka za spoljne i evropske poslove: Srbija manipuliše žrtvama.

Izvor: B92

Petak, 26.01.2018.

13:22

Hrvatska: Srbija manipuliše žrtvama
Getty images

Naime, predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i ministarka Marija Pejčinović Burić su izjavili da Srbija "manipuliše žrtvama u dnevnopolitičke i propagandne svrhe" i da to, kako tvrde, nije način na koji bi takve izložbe trebalo da se postavljaju.

Jandroković i Pejčinovićeva su to izjavili nakon polaganja venaca na Mirogoju povodom dana sećanja na žrtve Holokausta.

"Upravo činjenica da su morali da skinu nekoliko stvari iz te postavke na reakciju Zagreba - najgrublje falsifikate - pokazuje da ipak deo te izložbe nije bio u službi komemoracije holokausta i odavanja počasti žrtvama. Regovali smo onog trenutka kada smo saznali, protestovali smo protiv takvog načina obelžavanja i takvog načina upotrebe ovakve vrlo teške priče u hrvatskoj i u svetskoj istoriji", rekla je ona.

Pejčinovićeva je ponovila stav resora na čijem je čelu, saopšten sinoć, da se, kako je rekla, ovim ne doprinosi obeležavanju sećanja na žrtve. "Mislimo da nije dobro da se to koristi u propagandne svrhe. Nažalost to podseća na neke loše sekvence iz bivšeg vremena", rekla je Pejčinović Burićeva, preneli su hrvatski mediji.

Izrazivši žaljenje zato što na današnji dan mora govoriti o tome, kada se sećamo žrtava koje moraju biti u središtu i koje su svetinja, Jandroković je rekao da "ono što se tamo (Izložba u Njujorku) događa upravo je suprotnost onome što bio trebalo biti".

"Tamo se manipuliše žrtvom u dnevnopolitičke i propagandne svrhe i oni koji to čine, čine jako ozbiljan greh", kazao je Jandroković.

Na pitanje da li su možda hrvatske institucije to mogle pre znati i sprečiti postavljanje takve izložbe, Jandroković je rekao da su institucije reagovale. "Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je juče jasno reklo što misli o toj izložbi, a i sam UN se ogradio od sadržaja te izložbe", naveo je Jandroković.

Inače, izložbu o Jasenovcu u sedištu UN u Njujorku otvorio je sinoć ministar spljnih poslova Srbije Iica Dačić, koji je, između ostalog, pozvao premijera Andreja Plenkovića, koji se u Jerusalimu klanjao žrtvama u Jad Vašemu, da to isto učini i u Jasenovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: