Tilerson: Rusija odgovorna za hemijske napade u Siriji

Rusija, koja podržava sirijske vlasti, snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji, izjavio je u Parizu šef američke diplomatije Reks Tilerson.

Izvor: Beta

Sreda, 24.01.2018.

00:44

Tilerson: Rusija odgovorna za hemijske napade u Siriji
Foto: GettyImages

"Čak i juče je bilo više od 20 civila, pretežno dece, žrtava napada navodno hlorom", rekao je Tilerson.

Tilerson je to izjavio u Parizu, gde su SAD, Francuska i još 22 zemlje najavile osnivanje nove organizacije sa ciljem da se identifikuju i kazne oni koji koriste hemijsko oružje.

Ova inicijativa pokrenuta je u trenutku kada se pojavljuju novi navodi o hemijskom napadu u Siriji.

Ova grupa planira da objavi informacije o hemijskim napadima kako bi se počinioci identifikovali i ukorili, a na kraju i kaznili.

Američka agencija navodi da napori UN da kazne počinioce u Siriji nisu uspeli jer ih je, kako tvrdi, više puta blokirala sirijska saveznica Rusija.

Tilerson je rekao da Rusija mora da prestane da stavlja veto na rezolucije Saveta bezbednosti UN o pozivanju na odgovornost onih koji koriste takvo oružje, prenosi AP.

"Bez obzira na počinioce napada, Rusija na kraju snosi odgovornost za žrtve u istočnoj Guti", oblasti u blizini Damska, rekao je američki državni sekretar koji je podsetio da su SAD 2013. godine potpisale sporazum o hemijskom razoružavanju Sirije.

Tilerson je rekao da nedavni napadi u istočnoj Guti povećavaju sumnju da snage sirijskog predsednika Bašara el Asada mogu da nastave upotrebu hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda.

Šef američke diplomatije je takođe zamerio Rusiji što u Svaetu bezbednosti UN blokira obnavljanje mandata međunarodnih istražitelja o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

"Rusija bi barem trebalo da ne stavlja veto ili da se uzdrži u budućem glasanju o tom pitanju", dodao je Tilerson koji je doveo u pitanje celokupnu akciju Rusije u rešavanju sirijske krize.

"Neuspeh Rusije da reši pitanje hemijskog oružja u Siriji navodi nas na pitanje koliko je ta zemlja uspela u rešavanju krize u celini", rekao je američki državni sekretar.

Tilerson je naveo i da Rusija krši sporazum iz 2013. koji je postigla sa SAD o uklanjanju hemijskog oružja iz Sirije, te da pomaže sirijskoj vladi u kršenju Konvencije o hemijskom oružju, koja zabranjuje upotrebu tog oružja.

Aktivisti i spasilački timovi naveli su da je sirijska vlada u ponedeljak izvela napad sumnjivim otrovnim gasom koji je, kako kažu, ugrozio oko 20 civila u predgradju Damaska koje kontrolišu pobunjenici, dok sirijska vlada poriče da koristi hemijsko oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: