"Strani faktori imaju jak uticaj na Balkanu, mi smo krivi"

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva izjavila je da na Zapadnom Balkanu postoje strani faktori koji imaju jak uticaj na neke zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

00:32

Foto: GettyImages

Kako kaže, odgovornost za to leži na Evropskoj uniji jer nije bila dovoljno angažovana u regionu.

"Postoji (strani) uticaj. To je naša krivica. Mi nismo dovoljno prisutni i dovoljno angažovani u zemljama Zapadnog Balkana. Ukoliko nas nema onda je prisutan i ima jak uticaj neko drugi, ko nije deo naše evropske porodice, niti je deo NATO", rekla je Zaharieva pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, preneo je Radio slobodna Evropa (RFE).

Predstavljaući prioritete bugarskog predsedavanja EU Zaharijeva je potvrdila da je Zapadni Balkan najvažniji prioritet i region veoma važan za ceo kontinent.

"Čvrsto verujemo da nema stabilnosti ni sigurnosti u Evropi bez stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu", rekla je Zaharieva.

Govoreći o zemljama pojedinačno, Zaharijeva je kazala da u Beogradu postoji spremnost za otvaranje tri nova poglavlja, dok je za Crnu Goru kao "realnu mogućnost" najavila otvaranje još dva poglavlja tokom bugarskog predsedavanja.

Kada je reč o Kosovu, Zaharijeva je podvukla da je važno da briselske institucije ustanove jasne ciljeve.

Dodala je da kosovske vlasti moraju biti svesne neophodnosti reformskog procesa naročito u polju vladavine prava, kao i uslova koje moraju da se ispune kako bi se postigli ciljevi.

"Jedan od važnih uslova jeste ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom. Tako se rešavaju sporovi između suseda”, poručila je Zaharijeva, naglasivši kako Evropska unija neće više tolerisati prijem novih članica bez unapred rešenih otvorenih bilateralnih pitanja.

Zaharijeva je naglasila da je bugarsko predsedavanje ohrabreno tokom pregovora Atine i Skoplja čiji rezultat bi omogućio otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom.

Bosni i Hercegovini je poručila da je važnije da odgovori na upitnik Evropske komisije budu kvalitetni, nego brzi i pozvala sarajevske vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi ovog dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: