Koha: Nema jedinstva oko ukidanja Specijalong suda

U Vladi Kosova nema jedinstva u vezi sa ukidanjem zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK, prenosi dnevnik Koha ditore.

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

10:03

Koha: Nema jedinstva oko ukidanja Specijalong suda
Foto: Getty Images

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je ranije da je predlog tog zakona "vlasništvo" Skupštine Kosova i da mišljenje vlade o inicijativi za ukidanje Specijalnog suda nije toliko relevantno ali da će vlada, kada dobije inicijativu, poštovati sve standardne procedure i izjasniti se o njoj.

"Postoje standardne procedure koje su se u prošlosti koristile u sličnim situacijama. Međutim, ne možemo odgovoriti koji će biti postupak u ovom slučaju dok ne dobijemo zvanični zahtev od skupštine", rekao je Haradinaj juče u Uroševcu.

Generalni sekretar Vlade Kosova Fitim Krasnići potvrdio je da je inicijativa juče popodne stigla do vlade i dodao da će biti dostavljena Ministarstvu za integracije i Ministarstvu finansija kako bi ti resori dali svoja mišljenja o njoj.

"Nakon što ta ministarstva daju svoje mišljenje, vlada će u skladu sa tim doneti stav i svoje mišljenje proslediti Skupštini Kosova", rekao je Krasnići.

Poslanica Skupštine Kosova iz pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiju najavila je danas da poslanici te stranke neće glasati za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK pošto, kako je navela, "ne mogu podržati privatne inicijative".

Hadžiju, koja je i predsednica parlamentarne komisije za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik i nadgledanje Agencije protiv korupcije, je za KTV izjavila da je razlog za takvu odluku stranke činjenica da iza te inicijative stoji predsednik Kosova Hašim Tači i da je pokrenuta "zbog ličnih razloga kosovskog predsednika".

"U prošlosti, poslanici su smatrani sredstvima za glasanje na zahtev Tačija, Veselija ili Mustafe. Bio je to stalan pritisak (da se donese Zakon) i tada nisu govorili o integritetu narodnih poslanika. Ovo je opasno, to ne ukida Specijalni sud. Ovo nije u korist Oslobodilačke vojske Kosova, već zbog ličnih interesa", rekla je Hadžiju.

Vlada Kosova ima 30 dana da dostavi mišljenje parlamentu ali može i da odluči da se ne izjašnjava o inicijativi.

Takav postupak vlade ne može zaustaviti inicijativu, pošto prema poslovniku o radu Skupštine Kosova takve inicijative najkasnije u roku od 60 dana treba da se nadju na dnevnom redu parlamenta.

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je juče da peticiju sa potpisima 15.000 građana o ukidanju Specijalnog suda uputi parlamentarnoj komisiji za predstavke i peticije, koja treba da se izjasni o toj inicijativi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: