Cipras i Zaev u Davosu: Makedonija menja naziv aerodroma

Na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sastali su se premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.01.2018.

19:34

Cipras i Zaev u Davosu: Makedonija menja naziv aerodroma
EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Kako piše AFP, prvi korak u rešavanju spora dve države oko imena biće promena naziva aerodroma u Skoplju i auto-puta. Oba objekta dobila su ime po Aleksandru Makedonskom, a auto-put će ubuduće nositi ime "Prijateljstvo".

Zaev i Cipras su u Davosu razgovarali skoro tri sata, a sastanak je još ranije najavljivan kao ključan u procesu rešavanja već 27 godina dugog spora oko imena Makedonije.

"Auto-put će se zvati 'Prijateljstvo'. Te naše aktivnosti pokazuju našu dobru volju. Ovo svedoči da nemamo nikakve teritorijane aspiracije prema našem susedu", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Davosu s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, posle njihovog prvog sastanka do sada koj je trajao skoro tri sata.

Grčka će, dodao je, pokazati dobru volju i dozvoliće Makedoniji da poveća saradnju sa Evropskom unijom i s drugim međunarodnim organizacijama.

Kako je Zaev istakao, Makedonija i Grčka će "podići nivo pregovaračkog procesa" za rešavanje spora oko naiva Makedonije i dalje ga neće voditi ambasadori kao godinama do sada, već će ga voditi ministri dve susedne zemlje, ali i dalje uz posredovanje UN, a pod pokroviteljstovm dvojice premijera.

Zaev je rekao da krajnje rešenje dvoipodecenijskog spora oko ustavnog naziva Makedonije mora biti prihvatljivo za obe strane. "Moramo da vodimo brigu i o svojim interesima i o njihovim interesima. Rešenje mora da bude u pravcu zaštite nacionalnog identiteta i identiteta naših naroda", rekao je Zaev.

Cipras je rekao da postoji volja za rešavanje spora i to na pragmatičan način i sa osećajem odgovornosti.

"Moramo da nađemo obostrano prihvatljivo rešenje za 'erga omnes' (naziv za sve potrebe) i u tom okviru se slažu da se pregovrački proces približava kraju", rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: