"Hitno potrebna energičnija strategija za Zapadni Balkan"

U strategiju Zapadnog Balkana, zbog regionalne nestabilnosti, neophodno je hitno uključivanje SAD.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.01.2018.

10:51

Ilustracija: Thinkstock

To je istakao istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski.

Radi sprečavanje političke radikalizacije i etničke polarizacije, koja može da izazove oružene sukobe, hitno je potrebna energičnija strategija za Zapadni Balkan koju bi predvodio Vašington, naveo je Bugajski u svom članku za Juropijan vestern Balkan.

"Balkanske zemlje vratile su se na američki radar dok rastu pretnje regionalnoj stabilnosti i evropskom integritetu. Da bi se sprečila opasna spiralna eskalacija, Vašington mora da teži snažnijoj strategiji radi očuvanja bezbednosti preostalih država u okviru zapadnih institucija i da bi se smanjilo širenje ruske subverzije", napisao je Bugajski.

Nekoliko nedavnih događaja u regionu, kao što je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, stvaranje paravojske u BiH i ubistvo Olivera Ivanovića mogu imati, kako je Bugajski istakao, "neku pozadinsku strategiju".

Regionalna nestabilnost, kako je naglasio Bugajski, zahteva više pažnje SAD i takva inicijativa mora da bude zasnovana, kako kaže, na tri stuba - suprotstavljanju subverzivnim akcijama, nacionalnoj bezbednosti i regionalnoj saradnji.

Suprotstavljanje subverzivnim akcijama podrazumeva praćenje i borbu protiv neposredne bezbednosne pretnje, bez obzira da li ona dolazi od paravojnih formacija, kriminalnih organizacija ili terorističkih grupa, naveo je Bugajski.

Kada je reč o nacionalnoj bezbednosti, Bugajski smatra da sve zemlje treba da dođu pod okrilje NATO.

"Vašington može da preuzme vodeću ulogu u deblokadi procesa prema NATO Makedonije i BiH i da ponudi Srbiji i Kosovu dualni ulazak onda kada uspostave pune bilateralne odnose i završe neophodne vojne reforme", istakao je Bugajski.

I poslednji stub američke politike, prema Bugajskom, treba da se zasniva na regionalnoj bezbednosnoj saradnji.

Borba protiv terorizma, organizovanog kriminala i inostranih subverzija je važno polje za prekograničnu saradnju, istakao je Bugajski u svom članku za Juropijan vestern Balkan.

"Jasno je da radikalni nacionalisti i operativci Kremlja direktno imaju koristi od rezultata nestabilnosti", napisao je u svom članku Bugajski, koji je dodao da je dodatni udarac regionalnoj stabilnosti zadalo nedavno ubistvo Olivera Ivanovića.

Kako kaže, korist od toga imaju "političari koji žele da razgovori između Beograda i Prištine propadnu", te podseća da se srpska delegacija povukla iz razgovora čim je objavljena vest o ubistvu Ivanovića.

Bugajski je posebno zabrinut zbog povezanosti Moskve i Srbije na polju odbrane i smatra da bi nabavka novog oružja mogla da utiče na regionalnu stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: