Rampa za albanski jezik – "obrazloženje na 14 strana"

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je da potpiše Zakon o jeziku, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.01.2018.

10:55

Rampa za albanski jezik –
Ilustracija: Thinkstock

Sednica Sobranja na kojoj će se ponovo raspravljati o tom aktu zakazana je za 29. januar.

U obrazloženju dostavljenom Sobranju na 14 stranica, Ivanov kaže da je usvajanje ovog zakona zloupotrebilo evropsku zastavu i usvojen je prostom većinom, prenosi portal Telegraf.

Ukoliko Zakon u trećem čitanju u Sobranju 29. januara bude izglasan, predsednik Ivanov će morati da ga potpiše.

I najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE protivi se usvajanju Zakona o jeziku i smatra da SDSM premijera Zorana Zaeva vodi antidržavnu politiku na štetu nacionalnih interesa zemlje, piše portal Žurnal.

Navode da je izglasavanje Zakona o upotrebi jezika, za koji je glasala tesna većina na čelu SDSM, stvorilo podele i sukobe među građanima.

"Ratifikacijom Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, Zaev se obavezao da izbriše i izmeni makedonsku istoriju. Isto se čini i sa pregovorima o novom imenu zemlje, dok Ministarstvo spoljnih poslova ne reaguje kada se spaljuje makedonska zastava", navodi se u saopštenju ove stranke.

Iz ove stranke takođe kažu da SDSM guši svako drugačije mišljenje, koji se ne plaši da izrazi patriotska osećanja, snažno se suprotstavljajući antivladinim politikama koje je implementirao Zaev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: