Papa se izvinio žrtvama seksualnog zlostavljanja

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja posle kritika da je podržao spornog čileanskog biskupa u Čileu.

Izvor: Beta/AFP

Ponedeljak, 22.01.2018.

23:35

Papa se izvinio žrtvama seksualnog zlostavljanja
Foto: Tanjug/AP

On je ranije rekao da protiv biskupa nema dokaza.

"Govoriću onog dana kad mi donesete dokaze protiv biskupa Huana Barosa. Nema nijednog dokaza protiv njega. Sve je kleveta", rekao je papa u četvrtak nakon čega su ga kritikovali novinari u Čileu.

Papa je iznenadio katolike tokom posete Čileu gde je podržao Barosa, osumnjičenog da je prećutao delovanje svetštenika pedofila Fernanda Karadima, kojem je 2011. Vatikan zabranio dalje obavljanje svešteničkih dužnosti i osudio ga na doživotno kajanje i molitve zbog seksualnog zlostavljanja dece.

"Moram da se izvinim jer je reč 'dokaz' povredila osobe koje su žrtve seksualnog zlostavljanja", rekao je papa u avionu na putu ka Rimu.

"Čuti da papa kaže da mu donesete pismo sa dokazom predstavlja šamar i sada sam svestan da taj izraz nije bio najsrećniji", rekao je papa koji je podsetio da je Vatikan sproveo istragu o Barosu i da nije pronađeno ništa što bi ga osudilo.

Papa je kritikovan u Čileu zbog odluke iz 2015. da imenuje biskupa Barosa za biskupa južnog grada Osorna. Baros je demantovao da je znao bilo šta o tom zlostavljanju, ali mu Čileanci ne veruju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: