Presedan: Vladika neće da glasa za Putina, "neću za mrak"

Ruski vladika Jevtikije izjavio je da neće glasati za predsednika Vladimira Putina na predsedničkim izborima u martu jer "ne želi da glasa za mrak".

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

21:07

Presedan: Vladika neće da glasa za Putina,
Foto: Tanjug/AP

Ruski list "Novaja gazeta" navodi da je time prvi put jedan visoki pripadnik pravoslavnog sveštenstva izrazio protivljenje Putinu.

Ovaj sibirski vladika je svoju odluku obrazložio ukazavši na Putinovu izjavu da su komunisti oponašali hrišćansku tradiciju čuvanja moštiju svetaca tako što su balsamovano telo utemeljitelja Sovjetskog saveza Vladimira Lenjina spustili u grob na Crvenom trgu.

Jevtikije je tu Putinovu izjavu nazvao "bogohulnom", prenosi AP.

Vladika je na društvenoj mreži Vkontakte napisao da neće "glasati za mrak" i da ni drugima to ne savetuje.

Reč je o izražavanju nesaglasja bez presedana od visokog sveštenika Ruske pravoslavne crkve, čiji jerarsi s Kremljom održavaju dobre odnose, zaključuje američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: