U Belgiji suđenje mogućem serijskom ubici

U Belgiji je počelo suđenje bivšem medicinskom tehničaru, koji je bio i đakon u eparhiji Flandrije, optuženom da je ubio nekoliko desetina osoba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

20:53

U Belgiji suđenje mogućem serijskom ubici
Foto: Thinkstock

Ivo Pop, u lokalnim medijima nazvan "đakon smrti", mogao bi da bude jedan od najgorijih serijskih ubica u istoriji Belgije.

Optuženi koji sada ima 61 godinu, uhapšen je u maju 2014. godine nakon što je pravosuđe dobilo poverljive informacije od njegovog psihijatra, prema kojima je sproveo "aktivnu eutanaziju na nekoliko desetina ljudi".

Posle delimičnog priznanja za vreme istrage, Pop je prvog dana suđenja odbacio optužbe, prema kojima je između ostalih ubio svoju majku i tri člana porodice.

Istraga je utvrdila da je u bolnici u jednom gradiću na granici s Francuskom, u kojoj je Pop radio oko 20 godina, bilo oko 50 sumnjivih smrtnih slučajeva pacijenata. Većina žrtava je preminula od ubrizgavanja vazduha u vene.

Pop je tokom istrage rekao da je delovao iz saosećanja prema pacijentima koji su, kako je naveo, "trpeli fizičke i duševne bolove".

Optuženi je posle rada kao medicinski tehničar postao đakon. Tokom suđenja će biti saslušano nekoliko svedoka, članova porodice žrtava ali i predstavnici eparhije, koji su obećali punu saradnju s vlastima o tom slučaju.

Belgija je inače 2002. godine legalizovala eutanaziju pod određenim uslovima. Pacijent treba da u potpunom svesnom stanju i samostalno izrazi svoju želju i to u nekoliko navrata kako bi zahtev bio razmotren i potom prihvaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: