"Nadam se da će poslušati savete ambasadora, inače..."

U Ambasadi SAD u Prištini razgovara se o merama koje će biti preduzete prema kosovskim liderima ukoliko se nastavi inicijativa za ukidanje Specijalnog suda.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To je izjavio za dnevnik Zeri američki konzul Brajan Kortevil.

On je izrazio nadu da će lideri Kosova poslušati savete američkog ambasadora na Kosovu Grega Delavija, pošto bi u suprotnom prva mera bilo neizdavanje viza za kosovske lidere.

Delavi je pre nekoliko dana izjavio da će, ukoliko se nastavi sa inicijativom za ukidanje Specijalnog suda, biti preduzete oštre specifične mere prema poslanicima i političkim liderima koji verbalno ne podržavaju tu inicijativu, ali rade na njenom ostvarivanju.

Američki ambasador nije precizirao o kakvim se merama konkretno radi.

Premijeru Kosova Ramušu Haradinaju nedavno nije odobrena američka viza kako bi učestvovao na svečanosti u Ajovi pa nije prisustvovao Molitvenom doručku, zbog njegovog stava prema Specijalnom sudu i sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Američki konzul Kortevil je izjavio da još nisu utvrđene individualne mere koje će biti preduzete i da se o tome razgovara u ambasadi, a razloge za odbijanje vize Haradinaju nije hteo da komentariše.

Kosovo

strana 1 od 77 idi na stranu