"Tražimo sednicu SB UN zbog upada Turske u Siriju"

Francuska je zatražila sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog Sirije, a nakon ulaska turskih vojnih snaga u sirijsku provinciju Afrin.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.01.2018.

14:01

Getty images

"Guta, Idlib, Afrin - Francuska traži sazivanje vanrednog sastanka Saveta bezbednosti UN", objavio je na Tviteru francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan.

On je dodao da je u jutarnjim satima razgovarao sa svojim turskim kolegom, preneo je Rojters.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je ranije da su vojne snage Turske ušle danas u sirijsku pokrajinu Afrin, objavila je televizija "Haberturk", prenosi Rojters.

Rojters navodi da je ulazak turske vojske u Afrin usledio dan nakon što je Turska pokrenula vazdušne udare u tom regionu, gađajući snage Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda koje imaju podršku SAD.

Prethodno su turske vlasti saopštile da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je lakše ranjena jedna osoba, prenosi AP.

Navodi se da je guverner Mehmet Tekinarslan izjavio da su pogođene dve kuće i kancelarija i da je turska artiljerija uzvratila vatru.

AP navodi da se Afrin nalazi pod kontrolom snaga sirijskih Kurda koje turske vlasti vide kao deo kurdske pobune na jugoistoku Turske, kao i da ove snage čine osnovu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog američkog saveznika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: