Haradinaj: Ubistvo Ivanovića tragedija,motivi nisu etnički

Ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića strašan je događaj - tragedija, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, ističući da je Kosovo stabilno.

Izvor: HRT

Nedelja, 21.01.2018.

23:05

Haradinaj: Ubistvo Ivanovića tragedija,motivi nisu etnički
Foto: Tanjug, arhiva

“Ovaj teroristički čin neće ostaviti posledice na pregovarački proces između Prištine i Beograda koji se vodi u Briselu”, naveo je.

Komentarišući posetu predsednika Aleksandra Vučića Kosovu, Haradinaj je rekao da smatra da je retorika između Kosova i Srbije umerenija.

Istakao je da je ubistvo Olivera Ivanovića strašan događaj, tragedija, i dodao da su zainteresovani da rasvetle slučaj i otkriju istinu.

"Mogu postojati razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički", rekao je Haradinaj za HRT.

Na pitanje kakvo je bezbednosno stanje u ovom trenutku na severu Kosova, kosovski premijer rekao je da je Kosovo stabilno.

"Kosovski Ustav i kosovski propisi primenjuju se i na severu. Postoje kosovski sudovi i policija. Naravno, onde je sve to bilo neformalnije, u ekonomiji i drugim procesima, ali se stabilizje, u procesu je stabilizacije", istakao je i dodao kako ovaj čin neće ostaviti posledice na pregovarački proces između Prištine i Beograda koji se vodi u Briselu.

"Reč je o izolovanom slučaju, o tragičnom, neprihvatljivom događaju. Kosovo je pokazalo da ima kapacitete i za istragu i za bezbednost uopšte. Istovremeno, stav je Kosova da ne treba nastaviti s postojećim dijalogom, nego da treba preći u njegovu završnu fazu, da Republika Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova. Mi ne želimo ići unazad. Kosovo je opredjeljeno za evroatlantske integracije, za Evropu i NATO, i istovremeno neguje prijateljstvo s Amerikom koje se ističe i koje je posebno", rekao je Haradinaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: