"Bebe su najugroženije, epidemija će potrajati"

Ako se dete potpuno vakciniše biće 95 odsto zaštićeno od morbila, boginja koje u Nišu trenutno ima više od 200 ljudi.

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2018.

08:51

Getty images

To je rekla načelnica pedijatrije niškog Doma zdravlja Snežana Zdravković, uz napomenu da su bebe najugroženije jer još ne mogu da prime prime MMR vakcinu, koja poslednjih meseci izaziva veliku polemiku među ljudima.

Zdravković kao glavni problem tu vidi informacije sa interneta u koje roditelji veruju, prenele su Južne vesti.

Epidemija koja je proglašena u Nišu još u novembru uzima maha, a prema procenama Zdravkovićeve, potrajaće još par meseci.

Razlog je što Niš spada među gradove, kako navodi Zdravković, sa manjim brojem onih koji su primili MMR vakcinu.

“Ono što mene brine su ona deca koja u ovom trenutku nisu mogla da prime vakcinu – bebe. One su jako ugrožene i one nam oboljevaju, bebe od 5, 6, 7, 8 meseci, jer se vakcina prima u 13. mesecu. Tako da su najugroženija kategorija ona deca, koja su u uzrastu kada ne mogu da prime vakcinu”, kaže Zdravković.

Sa njima se sprovodi odgovarajuća terapija i vodi se veća briga o njima, ali je, kako pojašnjava Zdravković, njihovo stanje veoma loše. Tu je i grupacija između 30 i 40 godina, dodaje, koja nije preležala morbile, a nije ni potpuno vakcinisana, tako da su i oni ugroženi.

Podsetimo, američki Stejt department izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: