Opozicione stranke traže hitnu istragu pretnji

Beograd -- PSG, Narodna stranka, Levica Srbije, Pokret za preokret i Dragan Đilas tražli su hitnu istragu u vezi s pretnjama Draganu Janjiću i Đorđu Vukadinoviću.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

"Sprovođenje ovih metoda od strane predstavnika vlasti i njihovih sledbenika ne samo da se ne može opravdati, već u svakoj normalnoj državi podleže krivičnoj odgovornosti i ozbiljnim sankcijama", navele su stranke u zajedničkom saopštenju.

Osuđujući pretnje upućene glavnom i odgovornom uredniku Bete Draganu Janjiću i poslaniku i uredniku Nove srpske političke misli Đorđu Vukadinoviću, stranke su ocenile da one pokazuju da je "politika mržnje, koju promoviše i sprovodi aktuelni režim, potpuno izmakla kontroli i pokazuje svoje tragične rezultate".

"Pretnje, ponižavanja i uvrede koje najviši državni funkcioneri svakodnevno upućuju političkim protivnicima i nepodobnim novinarima postale su opasan manir koji su oberučke prihvatili i počeli da svakodnevno primenjuju njihovi agresivni sledbenici, sledeći primer koji im pružaju njihovi politički uzori", navele su stranke u saopštenju.

Te stranke su ocenile da sve "to predstavlja promociju jednog nenormalnog i nedopustivog modela ponašanja i legitimizaciju vređanja i pretnji koje neretko prerastaju u otvoreno nasilje" i navele da je sve to razlog za "ozbiljnu brigu u pogledu sudbine, ali i samog postojanja pravne države".

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je ranije danas da pojedinci na društvenim mrežama otvoreno pozivaju na linč Dragana Janjića, koji je i potpredsednik NUNS-a.

NUNS je saopštio da je bezbednost Janjića direktno ugrožena jer se na pojedinim Fejsbuk stranicama nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, kao i da je hajka indikativno pokrenuta sponzorisanom objavom, što govori da se radi o organizovanoj kampanji protiv njega.

"NUNS smatra da je za ugrožavanje bezbednosti Dragana Janjića saodgovoran i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je na konferenciji za medije, nakon ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, između ostalih i Janjića", naveo je NUNS u saopštenju.

NUNS dodaje da je direktan povod za pretnje Janjiću njegova ocena da je Ivanovićevo ubistvo politički motivisano.

strana 1 od 239 idi na stranu