"Mislim da Vučić zna – sporazum o Kosovu, pa Srbija u EU"

Francuska je prijatelj Srbije, a prijatelji govore istinu, da neće biti integracije Srbije u Evropsku uniju (EU) bez sporazuma o Kosovu.

Izvor: FoNet

Nedelja, 21.01.2018.

12:15

Tanjug, arhiva

To je izjavio je u intervjuu FoNetu francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni i poručio da bi trebalo iskoristiti to što je Balkan u prvoj polovini ove godine "visoko na dnevnom redu" EU.

Na izjave ambasadora reagovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Mondoloni je kao veoma značajan ocenio susret predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu tokom klimatskog samita i istakao da je važno da se predsednici upoznaju i uvažavaju, "što je ovde slučaj".

To će dati novi impuls bilateralnim odnosima, rekao je Mondoloni, uz napomenu da se radi na Makronovoj poseti Srbiji. Makron je u načelu potvrdio svoju posetu, koja bi, nadamo se, bila realizovana u 2018. godini.

Prema rečima Mondolonija, to bi bilo važno simbolički, jer se u njoj obeležava 100. godišnjica završetka Prvog svetskog rata, u kojem su Srbija i Francuska, kao partneri, rame uz rame, izvojevali pobedu, da bi se stvorila Evropa mira, stabilnosti i demokratije.

Predsednik Makron je pozvao sve svoje kolege da 11. novembra dođu na proslavu u Pariz, što je veoma važno i za Srbiju, rekao je Mondoloni, ističući da Francuska, osim podsećanja na zajedničku prošlost, sa Srbijom želi da gradi i budućnost.

Francuska želi da razvija svoje u Prvom svetskom ratu utemeljene odnose sa Srbijom, kao faktorom stabilnosti u regioni, i od davnina svojim glavnim partnerom na Zapadnom Balkanu, predočio je Mondoloni.

Želimo na značajan način da obeležimo to prijateljstvo. Bio bih presrećan kada bi otvaranje obnovljenog spomenika na Kalemegdanu moglo da se ostvari u prisustvu dvojice predsednika, istakao je Mondoloni.

On je poručio da Francuska, "bez ikakvog dvoumljenja, 200 odsto" podržava nastojanje Srbije da postane članica EU i da joj pomaže da za to ostvari neophodne uslove.

Francuska je prijatelj Srbije, a među prijateljima se govori istina. Dakle, mislim da predsednik Vučić i Vlada Srbije znaju, a znam da srpski narod takođe zna, da neće biti integracije Srbije u EU bez sporazuma o Kosovu, napomenuo je Mondoloni.

On je objasnio da regionalna stabilnost mora da se očuva, da se izgradi trajni mir i da se ispune uslovi za prijem, a to je poglavlje 35 u pregovorima sa EU.

Za nas je briselski dogovor iz 2013. veoma značajan, ali je potrebno da ga Beograd i Priština primene, istakao je francuski ambasador, koji zna da je Srbija mnogo toga uradila.

Treba ići do kraja logikom nastavka dijaloga sa Prištinom, rekao je Mondoloni, koji je pozdravio i unutrašnji dijalog u Srbiji da bi se čulo mišljenje svih strana o toj temi.

Znam da je bilo predviđeno preduzimanje značajnih koraka, što je sada poremećeno gnusnim ubistvom Olivera Ivanovića, rekao je Mondoloni, koji želi da se dijalog sa Prištinom nastavi što je pre moguće.

To je više od uslova. Srpski narod ne bi trebalo da reši pitanje Kosova da bi zadovoljio EU, već radi sopstvene budućnosti, kako bi mir vladao u regionu, da bi se odvijale ekonomske aktivnosti i da naša i vaša deca mogu da kažu da su aveti prošlosti iza nas, istakao je Mondoloni.

Biće još teškoća i tenzija, "ali ne dozvolimo da se aveti prošlosti vrate u region", rekao je on i napomenuo da je Francuska odlučna da pomogne Srbiji da to prevaziđe.

Naglašavajući da je put ka EU težak i dug proces, da su neki napori učinjeni, ali da je potrebno učiniti i druge, Mondoloni je rekao da se, od dolaska u Beograd, sreo i da je jasno i iskreno razgovarao sa predsednikom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Mnogo treba učiniti na ekonomskom planu da bi privreda Srbije bila još dinamičnija i dostigla nivo rasta u EU, kao i u domenu politike, ali i u oblastima pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv korupcije, nezavisnosti medija i slobode izražavanja, do čega nam je veoma stalo, i u tome želimo da pomognemo, precizirao je Mondoloni.

Ne dajemo lekcije. Francuska je sa svojim partnerima tu da pomogne prijateljskoj zemlji da se priključi velikoj evropskoj porodici, objasnio je Mondoloni.

On je napomenuo da je Francuska jednog državnog službenika stavila na raspolaganje Srbiji i da on radi pri Ministarstvu evropskih integracija, kao i da će uskoro doći još jedan, kao pomoć u administrativnim reformama.

Povodom najava da bi Srbija do 2025. godine mogla postati članica EU, Mondoloni smatra da je dobro fiksirati datum, jer se time fiksira horizont, ali da su važnije reforme i put koji bi do tada trebalo preći.

Srbija ne bi trebalo da se obeshrabri. Velika većina stanovništva želi prijem u EU, iako se tu i tamo to dovodi u pitanje. Dakle, horizont je na vidiku, Srbija je dobrodošla, ali uslovi moraju da se ispune, ukazao je ambasador Francuske.

U narednih šest meseci, Balkan i Srbija će biti značajne teme na agendi EU, koja ne zaboravlja Srbiju. Predviđeno je donošenje strategije EU za Srbiju i Crnu Goru, u toku bugarskog predsedavanja je planiran u maju i samit EU-Zapadni Balkan, ilustrovao je Mondoloni i naglasio da bi trebalo iskoristiti predstojeće "balkanske mesece".

Upitan zašto je Pariz u decembru bio među onima koji bili protiv otvaranja i trećeg iz paketa pripremljenih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, on je ponovio da se "prijatelju kaže istina" i objasnio da je potrebno učiniti dodatne napore u oblastima koje su za Francusku prioritet - upravljanju, vladavini prava, demokratiji i borbi protiv korupcije.

Mi smo bili za otvaranje dva poglavlja, to je dobro, to pokazuje da se proces nastavlja, da je pravac dobar, da napredujemo. Znate, moglo je da se ne otvori nijedno poglavlje, a otvorili smo dva, kaže Mondoloni.

Francuska je veoma privržena slobodi štampe i izražavanja i mnogo puta je o tome razgovarano sa srpskim vlastima, preneo je on i ocenio značajnim razgovor koji je predsednik Vučić imao sa delegacijom Evropske federacije novinara, jer to vodi politici smirivanja i zrelosti.

Francuski ambasador je, kao netačne, odbacio tvrdnje da EU, zarad rešavanja pitanja Kosova, zatvara oči pred kršenjima demokratije u Srbiji.

To nije tačno, to je pogrešno, ta jednačina je pogrešno postavljena. Unija želi i jedno i drugo - želi rešenje problema Kosova i stabilnost. Nisam siguran da možemo doći do zrele demokratije bez rešavanja regionalnih sukoba. Jedno i drugo idu zajedno, i ne želimo da trgujemo - stabilnost protiv demokratije.

To uopšte nije način našeg rada i to ne činimo. Uostalom, mnogo smo govorili o poglavljima 23 i 24, iskreno o tome razgovaramo i sa Vladom Srbije. Dakle, mi želimo regionalnu stabilnost i demokratiju, to ne bi trebalo suprotstavljati, to ide zajedno, izričit je Mondoloni.

Upitan da li bi Srbija, zbog integracija u EU, trebalo da odustane od svojih prijateljskih odnosa sa Rusijom, on je odgovorio odrečno i dodao da i EU i Francuska imaju dobre odnose sa Moskvom, te da je predsednik Vladimir Putin bio prošle godine u poseti u Versaju, a ove godine je predviđena je i poseta Rusiji predsednika Republike Francuske.

Srbija je prijateljska suverena zemlja, koja ima suvereno pravo da ima dobre odnose sa Rusijom i to je u interesu mira i stabilnosti, ocenio je Mondoloni, ali i podsetio da sama Srbija ističe članstvo u EU kao svoj prioteitni cilj.

To znači da mora da ima na umu Pravne tekovine EU na političkom, ekonomskom, kulturnom i drugim planovima, pa i na diplomatskom planu. U trenutku kada se Srbija bude priključivala EU, biće potrebno da se priključi i ciljevima zajedničke spoljne politike EU, ali će tada, kao član Kluba, moći o tome da se izjasni, izjavio je Mondoloni.

On je podsetio i na mnogobrojne francuske projekte i investicije u Srbiji, kao i na nedavni dogovor o koncesiji koju će kompanija Vensi erpor dobiti za beogradski aerodrom Nikola Tesla.

To je značajan projekat, koji će doneti dobrobit Francuskoj, ali i Srbiji, jer će se razvijati aerodrom. Želimo da napravimo "regionalni hab", da beogradski aerodrom postane glavni u regionu, precizirao je Mondoloni i dodao da u Srbiji postoje i druge značajne francuske investicije.

Prema njegovim rečima, Francuska sa Srbijom ostvaruje 90 odsto razmene u regionu, u Srbiji je više od 100 francuskih firmi, koje zapošljavaju oko 11 hiljada ljudi, a ideja je da se to uveća i da se radi po sistemu da svi dobijaju.

Iako ne želi da zvuči previše optimistično o projektu beogradskog metroa, Mondoloni se nada da bi, poput koncesije za aerodom, kada su se "zvezde dobro poređale", to u narednim godinama moglo da se dogodi i sa projektom metroa.

Govoreći o komplikovanom međunarodnom pejzažu, budućnosti EU i potrebi njene transformacije, Mondoloni je istakao značaj nemačko francuskog partnerstva, koje je bilo ključno i za osnivanje EU, pa je normalno da i sada pomogne da se nađe put za budućnost.

Nismo sami u želji da to bude jedna snažna Evropa, rekao je Mondoloni, napominjući da je to ambicija predsednika Makrona.

Na pitanje o tome da li je za "Sjedinjene Evropske Države" ili "Evropu u više brzina", on je odgovorio da je rešenje negde između, jer je EU jedna posebna politička konstrukcija.

Ne želimo nestanak suvereniteta nacija i u tom pogledu bi i srpski narod trebalo da bude uveren da će Srbija, kada uđe u EU, ostati Srbija, i da će srpski narod imati i dalje svoju sudbinu u svojim rukama, istakao je Mondoloni.

Ali isto tako, u pojedinim oblastima moramo da radimo zajedno, kao i da možemo da napredujemo u manjim grupama, dodao je on, pominjući evrozonu i šengenski sporazum, a možda će to biti slučaj i sa odbranom, jer Francuska smatra da bi evropska odbrana trebalo da bude aktivnija, snažnija i značajnija u očuvanju stabilnosti na Kontinentu.

Nismo za nadnacionalnu Evropu, ali ni za Evropu koja ne čini ništa, naglasio je Mondoloni i zaključio da će Srbija, kada postane članica Kluba, i o tome moći da iznese svoje mišljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: