Bela kuća optužila demokrate: Amerikanci sa vam taoci

Bela kuća je optužila demokrate u Kongresu da Amerikance uzimaju za taoce posle neuspelih pregovora o budžetu i delimičnog zatvaranja federalne vlade.

Izvor: Beta

Subota, 20.01.2018.

09:28

Bela kuća optužila demokrate: Amerikanci sa vam taoci
Foto: GettyImages

Portparolka američkog predsednika Donalda Trampa, Sara Sanders, rekla je da su demokrate u Senatu "stavile politiku iznad nacionalne bezbednosti".

"Nećemo pregovarati o statusu ilegalnih imigranata dok demokrate građane koji poštuju zakon drže kao taoce svojim neodgovornim zahtevima", rekla je Sandersova.

Oglasio se i američki potpredsednik Majk Pens koji je takođe okrivio demokrate za neuspeh Kongresa.

Pens je informisan o blokadi tokom svog puta prema zemljama Bliskog istoka, prenosi AP.

"Naša admnistracija učiniće sve da pruži podršku hrabrim muškarcima i ženama u uniformi koji stoje na braniku slobode, ali oni od danas za to neće primati platu, zahvaljujući finansijskoj blokadi vlade koja je u potpunosti mogla da se izbegne", saopštio je Pens.

Bela kuća je saopštila da Pens, uprkos tome što je došlo do blokade, neće prekinuti posetu Egiptu, Jordanu i Izraelu, navodi AP.

Delimično zatvaranje američkih federalnih službi stupilo je na snagu u ponoć nakon neuspeha republikanaca i demokrata u Senatu da postignu kompromis o budžetu.

To je prva blokada savezne vlade od oktobra 2013, kada je trajala 16 dana.

Demokrate uslovljavaju glasanje dogovora o zaštiti od deportacije 700.000 mladih imigranta koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali. Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika Baraka Obame koji daje zaštitu tim mladim imigrantima. Tramp traži da budući dogovor o imigraciji uključi novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: