Godišnjica smrti Živojina Mišića, Petra Bojovića i Šturma

Godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića, kao i armijskog generala Pavla Jurišića-Šturma obeležena je Novom groblju u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.01.2018.

09:34

Godišnjica smrti Živojina Mišića, Petra Bojovića i Šturma
Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ

Vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921. godine u Beogradu, gde je umro i vojvoda Petar Bojović 19. januara 1945. godine.

Armijski general Pavle Jurišić Šturm umro je 14. januara 1922. godine u Beogradu.

Ceremoniju je predvodio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković koji je položio vence.

Vence su položili i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, potomci istaknutih vojskovođa kao i predstavnici velikog broja udruženja opredeljenih za negovanje tradicija i građani.

Mladenović je istakao da je današnje polaganje venaca uvod u obeležavanje sto godina od velike pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, saopštio je sekretarijat za informisanje grada.

"Sećanjem na tri velikana, koji su svojim ratničkim umećem i velikim pobedama obeležili Prvi svetski rat i na taj način obezbedili srpskom narodu slobodu i mesto među pobednicama, odajemo im počast", ukazao je Mladenović.
Petar Bojoviæ. Foto: Vikipedija
Šturm. Foto: Vikipedija
Živojin Mišiæ. Foto: Vikipedija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: