"Zabrinuti smo zbog puzajuće rehabilitacije nacizma"

Moskva je zabrinuta zbog "puzajuće rehabilitacije nacizma" u nekoliko država, gde se radi na reviziji rezultata Drugog svetskog rata.

Izvor: Beta

Petak, 19.01.2018.

22:15

EPA-EFE Maxim Shipenkov

To je rekao ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Naša sveta dužnost je ne samo da čuvamo sećanje na milione nevinih žrtava već i da učinimo sve što možemo da se takve tragedije ne ponove u budućnosti", rekao je juče Lavrov u Njujorku, na otvaranju izložbe "Holokaust: uništenje, oslobođenje, spas" u zgradi UN, preneo je TASS.

Holokaust je, naveo je Lavrov, "jedan od najužasnijih zločina protiv čovečnosti, ispoljenje nemilosrdne surovosti i prezira prema vrednosti života".

"Ne može a da ne zabrine činjenica da u poslednje vreme vidimo puzajuću rehabilitaciju nacizma. U nekoliko zemalja koje sebe ubrajaju u demokratske sistematski se radi na reviziji ishoda Drugog svetskog rata, što uključuje i slavljenje dela hitlerovaca i lokalnih kolaboracionista", izjavio je on.

Šef ruske diplomatije je kao "posebno amoralan" ocenio "rat sa spomenicima" u nekoliko zemalja EU, gde se "uništavaju i skrnave spomenici sovjetskim vojnicima koji su po cenu svog života spasili svet od kuge".

"Takvi potezi su bogohulni s opštečovečanske tačke gledišta, oni izazivaju posleratnu bezbednosnu arhitekturu", rekao je Lavrov.

On je naveo da je u decembru Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o borbi protiv glorifikacije nacizma.

"Neke zemlje to nisu podržale, i pokušale da svoj stav opravdaju neophonošću zaštite slobode govora. Mislim da ova izložba šalje nedvosmisleni signal da takvi pokušaji interpretacije nacizma nisu prihvatljivi", ocenio je Lavrov.

Izložba u UN je otvorena pred obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta 27. januara, dana kad su vojnici Crvene armije 1945. oslobodili koncentracioni logor Aušvic, a izloženi su dokumenti i fotografije logoraša i oslobodilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: