"Albanci nisu hteli Ivanovićevu smrt, već kraj suđenja"

Urednik dnevnika "Koha ditore" Agron Bajrami kaže da Oliver Ivanović "dugo vremena smetao beogradskim vlastima i njihovim političkim pulenima na Kosovu".

Izvor: Beta

Petak, 19.01.2018.

22:21

On je rekao i da Albanci "nisu hteli njegovu smrt, već kraj suđenja ".

"Što se albanske strane tiče, Ivanović nije bio smetnja, već optuženik za zločine nad civilnim stanovništvom Mitrovice, počinjenim 1999. i 2000. godine. To znači da su Albanci radije hteli videti kraj suđenja Ivanoviću, nego njegovu smrt koja će, na kraju krajeva, najviše negativnih posledica doneti upravo Kosovu", rekao je Bajrami podgoričkim "Vijestima".

Oliiver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Urednik prištinskog dnevnika je ocenio da je Ivanović poslednjih meseci "anatemisan od strane onih srpskih političara na vlasti i medija bliskih njima koji liju krokodilske suze za njim".

On je naveo da je Ivanović slovio za "možda najkredibilnijeg protivnika podele Kosova među kosovskim Srbima".

"Njemu je bilo jasno da se podelom Kosova dele i sami Srbi na one severno i južno od Ibra, što za njega nikako nije moglo biti rešenje, već samo uvod u još teži konflikt", ukazao je Bajrami.

Po njegovim rečima ubistvom Ivanovića je uklonjena važna prepreka za one koji bi da dele i razmenjuju teritorije, bez obzira na to koliko to dodatne patnje i žrtava koštalo obične ljude koji žive na ovim prostorima, kako Srbima tako i Albancima.

Bajrami je ocenio da je Ivanovićevo ubistvo "došlo u najgorem mogućem trenutku ne samo za Kosovo, već i za sve one koji bi da se što brže postigne trajan mir i da se normalizuju odnosi između Kosova i Srbije" i najmanje ide naruku nezavisnom Kosovu.

"Ovako nešto može da ide naruku samo onima koji bi da Balkan ostane bure baruta, uvek korak od eksplozije", kazao je Bajrami.

Urednik prištinskog dnevnika smatra da je s obzirom na okolnosti u kojima je zločin počinjen "teško zamisliti da je neko sa juga došao na sever da ubije Ivanovića".

"Severnim delom Kosovske Mitrovice godinama de fakto upravljaju Srbi. Čak i one kosovske institucije koje deluju na severu, kao, na primer, policija Kosova, čine to preko njihovih srpskih članova. Kosovski policajci na severu su Srbi, većina od njih čak bivši pripadnici MUP-a Srbije, od kojih neki to još jesu", rekao je Bajrami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: