"Kada bih odlazio kod Olivera u zatvor..."

Novinar iz Gračanice Živojin Rakočević rekao je za Sputnjik da je beskrajan spisak ubistava Srba na Kosovu i Metohiji koja nisu rešena.

Izvor: B92

Petak, 19.01.2018.

19:02

Prijatelj pokojnog lidera Građanske incijative SDP-a Olivera Ivanovića, sećajući se njegovih zasluga, ističe da je on odigrao ključnu ulogu u odbrani severa Kosova 1999. zaustavivši prodor Albanaca, a da je bio čovek koji je ulivao radost i optimizam.

”Kada bih odlazio kod njega u zatvor, ulazio sam kao duboko nesrećan čovek koji tamo ide da obiđe prijatelja, a zna koliko je neistinita optužnica, a iz zatvora sam zahvaljujući njegovom osmehu i optimizmu izlazio sa nadom. Kada vam čovek u narandžastom kombinezonu s one strane stakla u zatvoru podigne moral i ličnu hrabrost, vi shvatite koliko je taj čovek imao snage i ljubavi za svoju Metohiju. Nismo nikada razgovarali u kategorijama straha jer život između suprotstavljenih sila, između dobra i na ivici noža oduči vas od straha. U poslednjim intervjuima on se više plašio za svoj grad, za ljude sa kojima se sreće i za neku opštu stvar. Imao sam razmenu poruka s njim uoči Božića i u tim poruka ma nije bilo straha”, naveo je Rakočević.

Rakočević je u ranijim izjavama rekao da će Mitrovica “ostati na temeljima koje je 1999. godine postavio Oliver Ivanović".

“On je ugrađen u svaku trunku svega što je ostalo srpsko u Mitrovici i na KiM. Ivanović je sada postao simbol naše vere da opstanemo i budemo svoji na svome”, kaže Rakočević.

Rakočević je u utorak o ubistvu Olivera Ivanovića govorio i za RTS, a tada je naveo da je ubistvom Ivanovića “ubijen jedan deo naše lične slobode i ugrožen osećaj kolektivne slobode”.

“Već 18 godina njega ubijaju Albanci, međunarodna zajednica i srpski kriminalci. Sada su ga konačno dotukli. Ovo je prelomni trenutak za nas i to šta mi radimo na Kosovu i Metohiji. Nema čoveka koji se danas nije zapitao šta ću ja sutra, šta će biti sa mojim životom i mojom porodicom”, rekao je tada Rakočević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: