Žak Ogar: Srbi napušteni, ubistvo može da oživi mržnju

Bivši komadant specijalne francuske jedinice u sastavu Kfora, pukovnik Žak Ogar rekao je da bi ubistvo Olivera Ivanovića moglo da ima posledice po ceo region.

Izvor: B92

Petak, 19.01.2018.

09:28

Žak Ogar: Srbi napušteni, ubistvo može da oživi mržnju
Foto: EPA - VALDRIN XHEMAJ

Govoreći za krajnje desničarski portal "Breiz info", Ogar je rekao da je ubijen "poštovan i važan lider kosovskih Srba", što bi moglo da izazove nestabilnost i na Kosovu "pod vlašću albanskih secesionističkih vlasti", ali i šire.

"Balkan je nestabilna regija gde zločin ove prirode, uzimajući u obzir posejano seme brojnih tenzija, može da ponovo oživi mržnju i izazove sukobe", rekao je Ogar.

Govoreći o Srbiji, bivši francuski odlikovani oficir, koji se od odlaska u penziju pojavljuje uglavnom na marginama francuske medijske scene, kaže da je situacija u zemlji "teška".

"Zemlju je upropastio raspad Jugoslavije od 1991. do 1999. godine, ekonomski standard je nizak, ekonomija mora da se potpuno obnavlja. Zemlju od početka ratova sistemski demonizuju na Zapadu - SAD, Nemačka, Britanija, NATO, a i Francuska se nažalost pridružila, zaboravljajući staro prijateljstvo sa Srbijom, koje je učvršćeno u borbi protiv zajedničkog neprijatelja od 1914. do 1918. godine", rekao je Ogar.

Ogar je istakao čvrstu "prirodnu vezu slovenskih i pravoslavnih zemalja" Srbije i Rusije, navodeći da na drugoj strani postoje "konstantni napori EU i NATO da privuku Srbiju u svoj tabor".

"Nije preterivanje kada se kaže da je Srbija rastrzana između iluzija EU i NATO i svojih korena, istorije i kulture. U tom smislu, pitanje Kosova je centralno i od krucijalne važnosti", rekao je Ogar.

Kako je naveo, Kosovo je "otkinuto" bombardovanjem NATO 1999. godine, uprkos Rezoluciji 1244, a "pokrajinu sada naseljava većinski albansko stanovništvo zbog demografskih faktora i etničkog čišćenja srpskog stanovništva počev od 1999. godine".

"Manjinsko stanovništvo na Kosovu je ugroženo, 'vlasti' tzv. 'Republike Kosovo' sprovode politiku zastrašivanja, proterivanja, ubistava, kidnapovanja, ucena i u tom kontekstu Srbi na Kosovu se osećaju napuštenim", rekao je Ogar.

Takođe, on je naveo da "jačanje Rusije pod vlašću Putina i Medvedeva može da pomogne Srbiji i uspostavljanju srpskog suvereniteta na Kosovu uz poštovanje Rezolucije 1244".

"Breiz info" je portal krajnje desnice u Francuskoj, analitičari navode da za njega pišu ljudi sa "rasističkim, ekstremnim i militantnim stavovima", a ime je "pozajmljeno" od lista koji su karakterisali potpuno drugačiji politički nazori.

U publikaciji Šarlija Grala navodi se da je u pitanju "prevara ekstremne desnice", kao i da je originalni list bio progresivan, da je cenio demokratske vrednosti solidarnosti i tolerancije.

Ogar je bio na Kosovu od 1999. godine, kao šef francuskih specijalaca, a poznat je po prosrpskim stavovima i knjizi "Evropa je skončala u Prištini", koja govori o "tajnom ratu" na Kosovu i ukojoj se osuđuje politika Zapada prema sukobu na KiM.

Odlikovan je Ordenom Svetog Save zbog pomoći pravoslavnim manastirima na Kosovu, a penzionisao se 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: