Ubio ranjenog srpskog zatvorenika, SAD traže deportaciju

Vašington -- Ministarstvo pravde SAD zatražilo je da se Esi Raziću koji je pre 20 godina kao izbeglica iz BiH došao u SAD oduzme državljanstvo i da bude deportovan.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: GettyImages
Ilustracija: GettyImages

Razić je, prema saopštenju Ministarstva pravde, osumnjičen da je ubio troje ljudi tokom rata u BiH devedesetih godina prošlog veka.

On je, kako se navodi, lagao da bi ušao u SAD kao izbeglica, a, po dobijanju državljanstva, živeo je povučeno u američkoj državi Ajovi, radeći kao kamiondžija.

Razić bi, kako navodi agencija AP, mogao da bude saslušan zbog optužbe da je počinio ratne zločine, na osnovu dokumenata koja je američkim saveznim vlastima dala bosanska policija.

Eso Razić je, prema navodima, bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i učestvovao u ubistvu jednog ranjenog srpskog zatvorenika. Kada se bosansko-hrvatski savez raspao, Razić se okrenuo protiv svojih bivših hrvatskih saboraca i ubio dvojicu. Zbog tih zločina ne bi mogao da dobije stalni boravak u SAD i kasnije državljanstvo.

Međutim, po navodima američkih vlasti, on je prikrio svoju prošlost kada je aplicirao da uđe u SAD 1998. s izbegličkim statusom.

On je u aplikaciji za američku useljeničku vizu napisao da je u ratu izgubio kuću i berbersku radnju i da je mučen u pritvoru. Nije naveo da je tokom rata bio član nekoliko paravojnih organizacija.

Na pitanje sa imigracionog formulara da li je ikad učestvovao u genocidu, ili nekog ubio zbog političke pripadnosti ili vere, Razić je odgovorio odrečno.

Ratni zločini

strana 1 od 1396 idi na stranu