Širom Republike Srpske plivalo se za časni krst

Širom Republike Srpske organizovane su manifestacije plivanja za časni krst.

Izvor: B92

Petak, 19.01.2018.

16:14

Širom Republike Srpske plivalo se za časni krst
Foto: Tanjug, arhiva

Centralno obeležavanje u Banjaluci je počelo služenjem arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Liturgiju je služio vladika banjalučki Jefrem, koji je okupljenim vernicima uputio pozdrav "Bog se javi!", uz poziv da učestvuju u bogojavljenskoj litiji.

Nakon liturgije, usledilo je osveštavanje bogojavljenske vodice, sa kojom će sveštenici blagosloviti domove vernika.

Bogojavljenska litija krenula je od Sabornog hrama Hrista Spasitelja, odakle ide do Gradskog mosta, gde će se obaviti osveštavanje vode i plivanje za časni krst, za koje su se ove godine prijavila 33 plivača.

I u mnogim gradovima i mestima održava se takmičenje plivača u vađenju časnog krsta iz vode.

Nikola Lješković (25) iz Trebinja prvi je doplivao do časnog krsta, kojeg je nakon vodoosveštanja u reku Trebišnjicu spustio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Trebišnjicom, od Starog grada do obale ispred hotela Leotar danas je, na Bogojavljenje, plivalo pedesetak mladića, među kojima je bila i tridesetogodošnja Dragica Drapić, koja je prvi put učestvovala u plivanju za časni krst.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

Isusa Hrista je na reci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: