Plivanje za časni krst, "Srbija koju treba da vide" VIDEO

Širom Srbije organizovane su manifestacije plivanja za časni krst.

Izvor: Beta

Petak, 19.01.2018.

13:43

Plivanje za časni krst,
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikoliæ

Najhrabriji Beograđani plivali su danas za časni krst, pored drugih mesta i na Adi Ciganliji, a najbrži među njima bio je dvadesetjednogodišnji pripadnik Vojne akademije Sava Stanković.

"Za krst časni i slobodu slavnu, a pobedu posvećujem svojoj porodici", rekao je Sava nakon plivanja.

On je bio najbrži od 54 plivača, a ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je na današnjoj manifestaciji predstavljao Vladu Srbije, kaže da je ponosan na njega, kao i na sve ostale koji su plivali za najveće srpske vrednosti.

Vulin je zahvalio i roditeljima koji su doveli decu jer, kako je rekao, "ovo je Srbija koju treba da vide".

"Deci treba da se prikaže ovakva Srbija - kakva i treba da bude i kakvoj se nadamo. Najbolji među nama danas plivaju za slobodu i čast", poručio je Vulin.

Neposredno pre plivanja episkop moravički Antonije je preneo blagoslove patrijarha Irineja i održao bogojavljensku besedu, a zatim je pušteno sedam golubica koje simbolizuju sedam svetih tajni i koje su svojim letom "poslale poruku mira".

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno, jubilarno 20. plivanje za časni krst na Adi Ciganliji održano je u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Đorda, opštine Čukarica i "Ade Ciganlije".

Liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počela u 8.30 sati, a litija je pošla u 11.00 ispred Hrama Sv. Đorda, odakle je stigla na Adu Ciganliju, gde je u 11.30, na svečanom splavu, kod restorana "Jezero", održana tradicionalna molitva na jezeru.

Trku za časni krst je plivalo 54 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva.

Plivanje za krst organizovano je i u drugim gradovima u Srbiji.

Mladi vaterpolista Đorđe Miletić iz Ćuprije prvi je doplivao do bogojavljenskog krsta na takmičenju koje je danas održano u Velikoj Moravi u Ćupriji.

Zamenik predsednika opštine Ćuprija Ilija Paunović uručio je Miletiću zlatnik dar opštine.

Krst je u Moravu spušten sa Velikog mosta, a u takmičenju, na temperaturi oko nula stepeni, učestovala su 33 takmičara iz Ćuprije i Paraćina.

Miletić ima 17 godina i član je vatrepolo kluba Paraćin.

Pre takmičenja u mesnoj crkvi održana je liturgija i litija ulicama Ćuprije.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Nosilac bogojavljenskog krsta za 2018. godinu u Čačku je Anđelko Kovačević, koji je u plivanju za časni krst pobedio 2014. kao i prošle godine.

Ove godine u Moravi je zaplivalo rekordni broj takmičara, njih 115, od kojih su tri bile devojke.

"Pobeda je lepa stvar, ali ono što je lepše od toga jeste čuvati tradiciju i negovati srpske pravoslavne običaje. Uvek će mi biti drago da plivam. Srećan sam što je iz godine u godinu sve više takmičara", rekao je Kovačević.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je Morava bila i ostala srpski Jordan.

"Nastavljamo tradiciji 14. put zaredom, nakon 60 godina pauze, svake godine sa sve više gledalaca. Ponosan sam na sve takmičare, a naročito na tri dame koje su bile hrabre da zaplivaju u hladnoj Moravi", naglasio je Todorović.

Direktor Sportskog centra "Mladost" Miloš Stevanić, jedan od organizatora plivanja za Bogojavljenski krst, istakao je zadovoljstvo što je više hiljada Čačana bodrilo takmičare.

"Nadam se da smo opravdali očekivanje sugrađana i da smo poslali pozitivnu sliku našeg grada", kaže Stevanić.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Nenad Živanov iz Zrenjanina najuspešniji je učesnik današnjeg bogojavljenskog plivanja za časni krst održanog u jezeru kraj zrenjaninskog Kulturnog centra. Plivanje je u Zrenjaninu organizovano 10. put.

U trci je učestvovalo 46 plivača iz Zrenjanina, Novog Sada i Kikinde, a među njima je bila i jedna žena Zrenjaninka Tijana Sič.

Dvadesetdvogodišnji student i fudbaler Jedinstva iz Pirota Nikola Lilić prvi je danas doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u tom gradu, na svečanosti povodom Bogojavljenja kojoj je prisustvovao veliki broj građana.

Posle plivanja, Lilić je krst predao Mileni Tričković (27), jedinoj dami koja se danas prvi put nadmetala sa najodvažnijim Piroćancima.

Lilić je izjavio da je presrećan što je na taj veliki praznik prvi doplivao do časnog krsta.

Bilo je to njegovo četvrto učešće, a nekadašnji učesnik Evropskog prvenstva za juniore u atletici naglasio je da ga u sportu ka pobedama uvek vodila velika želja, a ovoga puta i vera u Boga.

Za 15. jubilarno plivanje na Bogojavljenje u Pirotu bilo je prijavljeno rekordnih 113 plivača a plivalo je oko 100.

Po tradiciji, u dva pirotska hrama održane su liturgije a zatim su litije krenule do Gradskog kupališta. Okupljenim građanima posle plivanja praznik su čestitali svetštenik, otac Živko i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Plivanje za časni krst u tom gradu organizovali su Sportski centar Pirot, Gradska uprava i hramovi Rođenje Hristovo i Uspenje presvete Bogorodice.

Plivanje za časni krst organizovao je i Savet Mesne zajednice sela Temska kraj Pirota. Za časni krst plivalo se se u Temštici, na lokaciji Krivi vir.

I u Beloj Palanci organizovano je plivanje za časni krst u parku Vrelo.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Na Zapadnoj Moravi u Trsteniku je danas održano bogojavljensko plivanje, a pobednik je po treći put bio Marko Milićević iz Trstenika.

"Sada imam treći krst u kolekciji. Tako da od sledeće godine, časni krst časni prepuštam drugima”, rekao je Marko za Tanjug, koji je plivao sa oko tridesetak takmičara.

Crkva Sv. Trojice iz Trstenika je bila organizator 5. po redu Bogojavljenskog plivanja, a opština Trstenik je pomogla da se plivanje održi.

Radomir Milunović, pomoćnik predsednika opštine Trstenik, rekao je za Tanjug da je cilj da se plivanje za krst časni održava svake godine.

“Upravo nas ovo održava, jer se spuštamo na reku i onda duhovno i sportski organizujemo Bogojavljensko plivanje. Zahvalio bi se Crkvenoj opštini Trstenik, ali i samoj opštini, jer je uzela učesće u organizaciji manifestacije”, rekao je Milunović.

Tradicionalno plivanje za bogojavljenski krst održano je i u Sremskoj Kamenici na obali Dunava kod stadiona "Fruškogorac", a prvi do krsta stigao je osamnaestogodišnji Aleksa Bobar iz istoimenog mesta.

Bobar je rekao da mu je ovo prvi put da pliva za časni krst i da je veoma zadovoljan što je prvi stigao do njega.

"Osnovni cilj bio je da plivamo za čast, a pobeda je šlag na torti. U početku je bilo hladno, ali sam se zbog adrenalina ugrejao, pa je posle bilo mnogo lakše", rekao je Aleksa, koji je inače član plivačke reprezentacije Srbije u kategoriji seniora.

Bojana Lalić je, takođe, plivala za časni krst, a bila je jedna od pet žena koje su stale rame uz rame sa muškarcima.

"U prvom momentu sam mislila da je lako, imala sam veliku tremu pred početak. Kada sam skočila u vodu prvi zamah je bio najteži, ali posle toga je sve išlo bez problema", kazala je Bojana.

Pre samog takmičenja održana je liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a događaju je prisustvovalo oko 140 plivača. Krst, koji je bio je udaljen 33 metra od startne pozicije, u vodu je položio član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

Zanimljivo je da je među prijavama bilo i onih koji ne umeju da plivaju, a jedan od njih je i skočio u vodu, čime je pokazao da tradicija i čast nekada mogu biti jači od straha.
Brojni građani okupili su se na Zemunskom keju kako bi gledali trku za bogojavljenski krst na Dunavu, a do časnog krsta je prvi od 200 učesnika stigao srednjoškolac iz Beograda Uroš Radulović.

U Zemunu je organizovana centralna manifestacija, na kojoj je učesnike i okupljene blagoslovio poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej pozdravom "Bog se javi", a okupljeni su mu odgovorili rečima "Vaistinu se javi".

Plivači su na majicama nosili poruku "Verujem u Boga i u srpstvo" i pre trke izgovorili zakletvu, a na platformi sa koje su skakali u vodu pisalo je i "Oluja - zločin koji traje".

Patrijarh je objasnio značaj i značenje bogojavljanja u hrišćanstvu i rekao da je ovo veliki i blagosloveni dan.

"Svi smo mi ikone Božije. Svi nosimo na sebi i u sebi lik božiji. Svi su stvorenja božija. Gospod se javio nama kao čovek da bi nas podigao i uzdigao do savršenstva Božijeg", rekao je patrijarh Irinej.

Uroš Radulović je rekao da se za trku nije posebno spremao i da je za njega učešće bilo čast i privilegija.

Među prisutnima bio je i prinčevski par Karađorđević kojem je uručena nagrada časni krst, kao i direktoru Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktoru Guljeviču.

Guljevič je rekao da je to za njega velika čast i rekao da su srpski i ruski narod braća i da čine "jednu dušu".

Ovo je 21. plivanje za časni krst u Zemunu, pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista, a predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu imati manje od 18 i više od 50 godina.

Liturgija u Hramu Svetog Nikolaja počela je u 9.00, zatim je litaja prošla centrom Zemuna, a nešto posle 12.00 počela je trka.

Organizatori manifestacije na Zemunskom keju bili su opština Zemun, Hram Svetog Nikolaja i klub SVIBOR. Student elektronike Nikola Đorđević (24) prvi je doplivao do časnog krsta u tradicionanoj Bogojavljenskoj trci održanoj na bazenu Sportskog centra "Čair" u Nišu.

Đorđević je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača, među kojima je bila i jedna žena, majka troje dece Jovanka Morović (35) i sedamdesetogodišnji penzioner Elektronske industrije Ivan Đorđević, kome je to bilo osmo učešće u bogojavljenskom plivanju.

Pobednik trke Nikola Đorđević plivao je zajedno sa svojim dve godine mlađim bratom Urošem i pobedu, kako je kazao, posvetio porodici.

"Drugi put učestvujem u Bogojavljenskom plivanju i sada sam uspeo da stignem do krsta. Prijavio sam se ponovo da bih pokazao da mogu da isplivam, velika je stvar kada se pojavite na bazenu i uradite nešto za sebe", kazao je Đorđević.

Jedina žena među takmičarima, Jovanka Đorđević je izjavila da se prijavila za Bogojavljensku trku samo zbog osećaja ispunjenosti kada izađe iz vode, a najstariji učesnik trke, Ivan Đorđević rekao je da već godinama učestvuje zbog fenomenalnog osećaja tokom plivanja.

Organizator bogojavljenskog plivanja, Gradska opština Medijana nagradila je pobednika sa 30.000 dinara, zlatnim lancem sa priveskom i časnim krstom, a prigodni pokloni dodeljeni su i svim ostalim učesnicima. Radnica opštinske uprave iz Prokuplja Ivana Roganović pobedila je danas u plivanju za časni krst u tom gradu, što je prvi put da je u tom takmičenju pobedila žena.

"Za mene je ovo bio sveti čin i zahvalna sam ostalim učesnicima koji su me podržali u trci", kazala je Roganović i dodala da je plivala za pravoslavlje, svoju decu, porodicu i svoj grad U bogojavljenskom plivanju danas je na Rastovničkom jezeru učestvovalo 30 plivača.

Trku za časni krst organizovala je Crkvena opština Prokuplje u saradnji sa opštinom.

U trci za časni krst u Grockoj najbrži je bio Branko Daničić, koji je prvi doplivao do krsta i 2013. godine.

On se takmičio sa još 55 plivača, a ove godine su u trci učestvovale i tri žene.

Pobednik je osvojio zlatni krst, dok su ženama za iskazanu hrabrost dodeljena tri srebrna krsta i cveće.

Plivanju za časni krst prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao da ovo takmičenje obeležava srpsku tradiciju i veru.

"Kada vidim ove hrabre mladiće i devojke pomislim koliko je značajno što smo to očuvali i što razmišljamo o borbi svakog dana, jer to je nešto što želimo i za našu Grocku. Želimo da se borimo za nova radna mesta, da opština izgleda bolje, da imamo nove škole, vrtiće, ulice, kanalizaciju, vodu i kulturni život kakav dolikuje", rekao je Stefanović.

Ministar je ranije danas na skupštini opštine Grocka proglašen za počasnog građanina te opštine. Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 i više od 50 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: