Čanak: Ubistvo Ivanovića ide u prilog Rusiji

Beograd -- Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenjuje da ubistvo Olivera Ivanovića, te destabilizacija Balkana uopšte, ide u prilog Rusiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Sve što se dogodilo ide u korist aktuelnom režimu u Rusiji. Neću da krećem od toga da je staro pravilo da kada imate naručeno ubistvo obično je ubica onaj ko prvi izjavi saučešće", rekao je Čanak za TV Pink.

On kaže da je sramota što vlasti na KiM nisu uključile policiju i službe iz Srbije da pronađu zločince.

"Siguran sam da je prst koji je povukao obarač iz lokalnog kriminalnog miljea, ali je iza svega ruski interes, koliko ja umem da čitam politiku", zaključuje Čanak.

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, za koga kaže da ga je lično poznavao, ističe da je Ivanović bio ozbiljan čovek, "sa kojim je bilo zadovoljstvo razgovarati" i dodaje da nisu bili posebno bliski već da je njihova komunikacija bila "poslovna i korektna".

Ističe da je reakcija Ministarstva spoljnih poslova Rusije, nakon Ivanovićevog ubistva, da Moskva insistira na otkrivanju počinilaca, čudna, jer se to dogodilo negde gde Rusija nema niti ingerencije, niti svoje državne interese.

Smatra da destabilizacija Balkana ide u prilog Rusiji, jer ona na taj način dobija mogućnost da se prikaže kao mirovnjačka stran,a koja može da sredi i smiri situaciju, a da zauzvrat međunarodna zajednica "zažmuri" na Krim i Donbas i da prihvati uzurpaciju delova teritorija susedne države, iza koje Rusija stoji.

Dodaje i da Rusija na ovim prostorima ima "ozbiljnu investiciju":

"Taj direktni uticaj je vezan za činjenicu da imate humanitarnu organizaciju Srbska čast u Banjaluci, što je direktno paravojna jedinica i imate kompletnu priču o špijunskom centaru u Nišu, koji se naziva humanitarnim, a koji treba da bude ruska vojna baza i zato im treba diplomatski status da se ne bi kontrolisalo šta ulazi u taj centar i da ne bi bilo nesporazuma tog tipa", objašnjava Čanak.

Podseća da Vladimir Putin kaže kako je rat na Balkanu pitanje sata i da se u regionu odjednom "spaja niz tačaka" - od nastupa Amfilohija Radovića, koji napada rukovodstvo Srbije, do čitavog niza tragičnih stvari.

"Priča o diplomatskom statusu ruskog centra u Nišu, priča o pokušaju državnog udar u Crnoj Gori, koji je, koliko ja razumem politiku, pomagan, ako ne i organizovan u tom istom centru", ističe Čanak.

Dodaje i da je rusko preuzimanje Naftne indrustrije Srbije, pre 10 godina, finansijska osnova za direktan uticaj Rusije na ovim prostorima.

Prema njegovim rečima, ovaj "niz stvari" je zaokržena priča gde je jasno kome to ide u korist.

"Ako se pojavi nestabilnost na Blakanu, niko neće reći 'mi ćemo da napravimo probleme, da bismo mogli da ih rešavamo'. A to je ono što se ovog trenutka događa. Nećete čuti od Putina da će Rusija pokazati svoju moć na severu Kosova tako što će izazvati krizu, to nećete čuti, ali to će se desiti", smatra Čanak.

Ističe da je on za nezavisnu i suverenu državu Srbiju, koja mora biti ravnopravni partner u svim razgovorima, a da je trenutno u poziciji da je okružena zemljama NATO i EU, ali i pod uticajem Rusije.

Ovog trenutka, kaže Čanak, na Balkanu su dva "fitilja" - Kosovo i Republika Srpska, i podseća da je "ceo Balkan bure baruta".

"Rusija traga kako da igra veću ulogu na međunarodnoj sceni, da bi time mogla, u političkim potkusurivanjima, da reši pitanje sa svojim susedima Ukrajinom i Gruzijom. Da bi rešila to pitanje, ona mora da ima nešto opipljivo u rukama, a to opipljivo je mir na Balkanu", objašnjava Čanak.

Smatra da Putin ne govori o ratu na Balkanu zato što mu rat treba, već preti ratom na Balkanu ako mu se ne ispune uslovi, a, ocenjuje Čanak, destibilizacija ovog prostora je i postignuta tragičnom smrću Olivera Ivanovića.

"To je jedan od načina da se zazvecka oružjem da bi se onda ušlo u pregovore, gde je Srbija monteta za potkusurivanje", ocenjuje Čanak i dodaje da zbog toga Srbija mora voditi proaktivnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 239 idi na stranu