Italija otvorila sajt za prijavu i proveru lažnih vesti

Italijanska policija objavila je da je pokrenula sajt na kome građani mogu da ukažu na moguće lažne vesti, na osnovu čega će se izvršiti provere.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 18.01.2018.

23:37

Italija otvorila sajt za prijavu i proveru lažnih vesti
Ilustracija: Thinkstock

Na tom sajtu svaki italijanski građanin može da ukaže na nešto što mu se čini da je lažna vest.

Policijske službe specijalizovane za nadzor interneta i telekomunikacionih mreža će onda pokrenuti istragu da provere tu informaciju, "u meri koliko je to moguće", rekla je novinarima direktorka te policijske službe Nuncija Ćardi.

Istraga će sadržati identifikaciju izvora, i traganje za mogućim demantiima. Ukoliko se pokaže da je informacija očigledno lažna na tom sajtu i na društvenim mrežama će biti objavljen demanti vesti, rekao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti.

Ukoliko su te lažne vesti klevetničke ili kriminalne prirode policija može da se obrati sudu, rekao je ministar.

Evropska komesarka za ekonomiju i za digitalno društvo Marija Gabrijel u ponedeljak se založila za evropski pristup lažnim vestima ili lažnim informacijama, i osnovala grupu stručnjaka koji će se baviti tim pitanjem. U Francuskoj predsednik Emanuel Makron želi da se usvoji zakon koji reguliše to pitanje pre kraja 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: