"Vojska SAD će ostati u Siriji, protiv ID, Irana i Asada"

Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da će američka vojska ostati u Siriji sve do potpunog uništenja Islamske države.

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.01.2018.

07:41

Foto: Gettyimages

On je dodao da bi se suprotstavila iranskom uticaju kao i da bi pomogla svrgavanju predsednika Sirije Bašara el-Asada.

"Za naše nacionalne interese je ključno da zadržimo diplomatsko i vojno prisustvo u Siriji", rekao je juče Tilerson u predavanju o američkoj politici u sirijskom sukobu.

Prema njegovim rečima, primarni cilj vojne misije će i dalje biti sprečavanje "povratka Islamske države".

"Islamska država je jednom nogom u grobu a, imajući u vidu američko vojno prisustvo u Siriji, uskoro će biti s obe", ocenio je Tilerson. Državni sekretar je pozvao da se "ne ponovi greška iz 2011", kada je "prerani odlazak iz Iraka omogućio al-Kaidi da preživi" u toj zemlji i doprinese rađanju Islamske države.

Takođe, naveo je Tilerson, američko povlačenje bi dalo Iranu "zlatnu priliku da ojača svoje pozicije u Siriji", gde je Teheran već prisutan kao podrška Asadu.

"Moramo obezbediti da rešenje sukoba ne dozvoli Iranu da se približi velikom cilju, kontroli regiona", izjavio je on.

On je po prvi put povezao američko vojno prisustvo u Siriji s potrebom da se doprinese Asadovom odlasku.

"Potpuno povlačenje američkih vojnika u ovoj fazi bi pomoglo Asadu da nastavi da ugnjetava svoj narod. Stabilnoj, jedinstvenoj i nezavisnoj Siriji je potrebno, na kraju krajeva, da dobije post-asadovsko vođstvo", rekao je Tilerson i ocenio da bi "odlazak" Asada, u okviru mirovnog procesa u Ženevi, "stvorio uslove za trajni mir"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: