Stefanović: Očigledno sprečavaju otkrivanje pravih motiva

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović naveo je da je reakcija kosovskog premijera Ramuša Haradinaja potpuno neprihvatljiva.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

18:12

Stefanović: Očigledno sprečavaju otkrivanje pravih motiva
Foto: Screenshot

Kako je ranije javila Prva TV, Priština je definitivno odbila saradnju Beograda u istrazi o ubistvu lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je potpuno neprihvatljiva reakcija Ramuša Haradinaja i ministra pravde prištinskih institucija kojima se odbija učešće istražnih organa Srbije u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Ovakva reakcija ključnih prištinskih istitucija jasno ukazuju da tu nema želje da se ubice pronađu i kazne, kao ni da se profesionalno obavi istraga jer bi ona morala da uključi sve istražne organe koji bi mogli da pomognu da se do počinilaca i organizatora ovog krivičnog dela dođe", rekao je on.

Kako je dodao, očigledna je namera da se pažnja javnosti usmerava u pogrešnom pravcu i da se oteža i spreči otkrivanje pravih motiva za ovo ubistvo, kao i otkrivanje svih onih koji su za to odgovorni.

"I pored svih zahteva Euleksu i Unmiku da uključi istražne organe Republike Srbije u istražni proces ostali smo uskraćeni za bilo kakav odgovor ovih međunarodnih institucija. Posebno zabrinjava dosad nezabeležena praksa da Euleks ne uzima aktivnije učešće u istražnom procesu ovakvog krivičnog dela", naveo je Stefanović.

Dodaje da Srbija i dalje insistira da njeno tužilaštvo, policija i istražni organi budu deo istrage.

"Smatramo da se samo tako može doći do potpune istine i sprečiti da počinioci i njihovi nalogodavci ostanu nekažnjeni", izjavio je ministar.
Ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri izjavio je ranije da Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključena u istragu smrti Ivanovića.

"Ni u kom slučaju nećemo nikakvo mešanje u istrazi nijedne druge institucije, sem onih Republike Kosovo. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka hapšenju, ali ne i njeno mešanje (u istrazi). To ćemo raditi samo mi", kazao je Tahiri za portal Gazetaexpress.com.

On je rekao da će se istragom baviti policija i tužilaštvo Kosova.

U zajedničkoj izjavi Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova koja je podeljena medijima navodi se da je ubistvo Ivanovića neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, kao i da takva dela zahtevaju hitnu reakciju.

"Ministarstvo pravde je spremno za medjusobnu pravnu saradnju i pozdravlja spremnost institucija Srbije da pruže pravnu pomoć kroz razmenu inforomacija koje mogu da doprinesu što bržem rešavanja slučaja, ne dovodeći u pitanje istražni postupak i ne dovodeći u pitanje i neprikosnovenu jurisdikciju Republike Kosova u vođenju istrage", stoji u zajedničkom saopštenju dva kosovska ministarstva.

Osim toga, kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je stigao zahtev Srbije za “razmenu informacija” u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, ali naveo da Unmik i Euleks nisu nadležni da odobre srpskim organima učešće u istrazi tog zločina.

"Primili smo zahtev za razmenu informacija, što je pozitivno za nas. Ali Kosovo nije tražilo (od Srbije) učešće u istrazi", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

On je ponovio da je Priština nadležna da odobri učešće Beograda u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Samo su kosovske institucije ovlašćene da daju dozvolu", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt i da će se Srbija prema tom aktu tako i odnositi.

"Počinioci ovog akta biće uhvaćeni, ako ih ne pronađu oni koji to moraju da učine, učinićemo mi", naveo je Vučić.

Kako je rekao, na sednici Saveta je dogovoreno i upućeno je pismo organima Euleksa i Unmika sa zahtevom da državni organi Republike Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije.

“Zato što smo uvereni da bi to značilo i otkrivanje istine o ubistvu Olivera Ivanovića. Pronaći ćemo ubicu ili ubice. Nemam ovlašćenja da u ovom trenutku govorim o saznanjima kojim raspolažemo. Neću da spekulišem, ali ima interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce“, dodao je Vučić.

Međutim, kosovski ministar pravde Abeljad Tahiri odmah nakon toga je naveo da će istragu o ubistvu Olivera Ivanovića voditi jedino institucije Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: