"Atentat na Ivanovića ozbiljno doveo u pitanje dijalog"

Atentat na Olivera Ivanovića ozbiljno je doveo u pitanje dijalog Beograda i Prištine, ocenio je nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

08:44

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Petrič je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", rekao da ga je ubistvo posebno pogodilo.

„Upoznao sam Ivanovića u vrovatno najtežoj fazi konsovskog konflikta kao promišljenog čoveka, jednog od retkih na strani Miloševića koji se iskreno borio za rešenje sa albanskom većinom. Ne želim da spekulišem o pozadini ubistva, ali atentat je ozbiljno doveo u pitanje dijalog“, objasnio je on.

Petrič je naglasio da je sada važno da se što pre otvorena pitanja u Briselu reše, kao što je status srpskih većinskih opština na severu Kosova.

Kada je reč o Specijalnom sudu za zločine OVK bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH rekao je da je u osnovi ispravno da se krivično gonjenje primeni i u slučajevima koji se tiču OVK.

Navodeći da je uvek podržavao Specijalni sud, Petrič dodaje da je važno je da se ograniči rad na eklatantne slučaje.

"Neophodno je pogledati kako se na Kosovu može pomoći da se uči iz grešaka prošlosti a da se od toga naprave nove legende", naglasio je Petrič.

Istovremeno je ocenio veoma pozitivnim rad Haškog tribunala i naveo da bi trebalo zamisliti šta bi se desilo bez tog suda.

"Da li bi Mladić, Karadžić ili čak Milošević bili privredeni pred sud?", kaže on, dodajući da je, uzimajući u obzir principe na kojima je delovao, sud uzdrman.

"Premalo je jasno rađeno na tome ko snosi političku a ko vojnu odgovornost za ratne zločine. Na kraju su očekivanja bila preterana da se time može započeti proces pomirenja“, zaključio je Petrič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: