"Vlasnik vozila negde u Srbiji, nacionalnost nepoznata"

Priština -- Policija Kosova tvrdi da je otkrila poslednjeg vlasnika vozila za koje se veruje da je iz njega pucano na lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Zamenik komandanta Policije Kosova za sever Besim Hoti rekao je za prištinske medije da poslednji vlasnik vozila boravi negde u Srbiji, ali da nema informacija koje je nacionalnosti.

"Još se ne zna koje je nacionalnosti poslednji vlasnik vozila. To su informacije koje imaju samo policijski istražitelji. Oni vode istragu po ovlašćenju tužilaca koji su odgovorni za slučaj", kazao je Hoti.

On je kazao da se istraga o ubistvu Ivanovića vodi povećanim intenzitetom i da policija sarađuje s međunarodnim institucijama.

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević izjavio je da je u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića do sada ispitano šest svedoka i da se ne sme dozvoliti da druge teme zasene ovaj gnusan zločin.

Radojević je u izjavi Radiju Kontakt plus rekao da je kosovski MUP spreman za saradnju sa svima u regionu, uključujući i MUP Srbije i podsetio da još uvek ne postoje zvanični kontakti između ova dva ministarstva ali da će to najverovatnije biti ostvareno u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Koliko danas očekujem da MUP Kosova preko Ministarstva pravde uputi zahtev MUP Srbije za dobijanje dodatnih informacija o vlasniku vozila čiji je automobil zapaljen na dan ubistva Olivera Ivanovića," rekao je Radojević.

"Što se tiče istrage, do danas je ispitano šest svedoka, uzeto je više video materijala sa sigurnosnih kamera koji se trenutno analizira, pa će javnost sigurno biti obaveštena blagovremeno od policije o napretku u istrazi," istakao je Radojević.

Radojević je ocenio da je gnusno ubistvo Olivera Ivanovića unelo dodatni strah i nemir među Srbe na celom Kosovu i da je jako važno da ova tema bude prisutna i otvorena dok ne budu pronađeni počinioci i nalogodavci zločina.

Direktor policije Vladimir Rebić ranije je potvrdio da je zapaljeni automobil iz kojeg je, kako se sumnja, pucano na Olivera Ivanovića, pripadao Srbinu iz Austrije.

On je dodao da je vozilo više puta potom prodavano i policija pokušava da sazna ko je poslednji kupio taj automobil.

"Odmah po ubistvu Olivera Ivanovića Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo predistražni postupak u pravcu krivičnog dela terorizam. Mi imamo određena saznanja, dobili smo jedan trag ka vozilu iz kojeg je navodno izvedeno ubistvo, imamo podatke o vlasniku tog vozila", rekao je Rebić za RTS.

On je potvrdio da je reč o, kako su pisali mediji, davno preminulom Srbinu iz Austrije.

"Te informacije su tačne, to smo dobili od austrijske policije. To vozilo je više puta prodato i mi pokušavao da saznamo ko je poslednji kupac tog vozila", istakao je direktor policije.

Prema njegovim rečima, srpski organi imaju određena saznanja, koja ukazuju na moguće izvršioce ubistva Olivera Ivanovića.

"Trag vodi ka vozilu koje je korišćeno za izvršenje krivičnog dela. Imamo informacije o vlasniku tog vozila i pokušavamo da pribavimo druge podatke. Da ne bih ugrozio istragu, ne bih mogao više detalja da kažem", napomenuo je Rebić.

Oliver Ivanović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Hronika

strana 1 od 117 idi na stranu