"Ispitati moguću političku povezanost Dragana Sikimića"

Transparentnost Srbija pozvala Odbor Agencije za borbu protiv korupcije da ispita moguću političku povezanost novoizabranog direktora Agencije Dragana Sikimića.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

19:42

Foto: Screenshot

U saopštenju TS je navela da Sikimić, sudeći po onome što je objavljeno, ispunjava sve zakonske uslove, ali da je na predlog jedne političke stranke bio član tela koje je sprovodilo predsedničke izbore u opštini Zemun 2017.

To, kako navode, "ne ide u prilog očekivanjima da Agencija nepristrasno sprovede do kraja kontrolu finansiranja izborne kampanje sa tih izbora ili na budućim lokalnim izborima".

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) prenela je ranije da je Sikimić bio član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun na predlog Srpske napredne stranke.

TS je ocenila da bi Odbor Agencije pre svega trebalo da saopšti da li su članovima tog tela te informacije bile poznate prilikom odlučivanja o izboru direktora, a zatim da zatraži od novog direktora da dostavi podatke. "Ukoliko bi se utvrdilo da je zbog angažovanja na predlog političke stranke direktor u sukobu interesa kada odlučuje o pitanjima koja se tiču te političke stranke ili njenih funkcionera to bi značilo da je značajan deo rada Agencije blokiran. Zbog toga bi Odbor Agencije trebalo da ove okolnosti ispita i pre nego što izabrani direktor preuzme dužnost", navela je organizacija.

TS je podsetila da je Agencija u novembru objavila izveštaj koji se s pravom ne zove "izveštaj o kontroli" već samo "izveštaj o troškovima" izborne kampanje iz 2017, budući da ne sadrži osvrt na sve bitne činjenice.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjuje da direktor bude lice koje je član političke stranke, ali ne postavlja kao prepreku drugi oblik povezanosti sa političkim subjektima, navela je TS i dodala da to smatra ozbiljnim nedostatkom.

Organizacija je istakla da je tokom pisanja novog zakona predložila unošenje odredbe prema kojoj član Odbora i direktor Agencije ne bi smeli da budu ni kandidati političkog subjekta na izborima održanim u poslednje četiri godine, kao ni članovi izborne komisije ili biračkog odbora koji su imenovani na predlog političkog subjekta u tom periodu, ali da to nije podržano.

Dodaje se da su razlozi za ograničenje to što Agencija odlučuje direktno o interesima političkih subjekata i javnih funkcionera, od kojih su mnogi politički.

"Očigledno je da stepen povezanosti kandidata na izbornoj listi ili člana izborne komisije sa političkom strankom može biti veći nego što je kod mnogih članova partije", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: