Opština Blace organizuje lov na "strogo zaštićenu vrstu"

Opština Blace najavila je da organizuje "tradicionalnu međunarodnu manifestaciju" pod nazivom "Vuku u pohode" na kojoj će učestvovati na stotine lovaca.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

19:28

Opština Blace organizuje lov na
Ilustracija: Thinkstock

Ta najveća lovna manifestacija u Srbiji, u Blacu će po 21. put biti održana u subotu 27. januara.

U lovu na vuka mogu učestvovati samo lovci koji učešće prijave Lovačkom udruženju u Blacu.

Lov je dozvoljen isključivo puškama-sačmaricama, a odlazak u lov samo u organizovanoj grupi, s polaskom iz Blaca.

Učešće u lovu se, kako je objavljeno, plaća svega 1.000 dinara, bez ručka, što treba uplatiti do 24. januara na tekući račun Lovačkog udruženja Blace.

Lovce će zabavljati orkestar iz Blaca za svadbe i proslave "Alter Ego Bend" koji izvodi domaći pop, rok, narodne, starogradske, izvorne, strane pesme, narodna kola.

Pošto su vukovi iskorenjeni gotovo u celoj Evropi, a ojačalo je saznanje da ne predstavljaju opasnost ni po ljude, ni po poljoprivredu, prihvaćeno je da ih treba zaštititi.

Vukovi su u Srbiji zvanično "strogo zaštićena vrsta", a u Evropi su zaštićeni s tri međudržavna dokumenta: Vašingtonskim sporazumom o zaštiti vrsta, Bernskom konvencijom i Smernicama FFH.

Sva tri dokumenta predviđaju zaštitu i zabranu trgovine živim vukovima i delovima njihovog tela, zaštitu njihove životne sredine, uz obavezu da zemlje-potpisnice to regulišu i domaćim propisima, što je formalno učinjeno i u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: