"Srbija i HR slobodne zemlje, ostatak regiona - delimično"

Nevladina organizacija "Fridom haus" (Freedom House) ocenila je u svom najnovijem izveštaju Srbiju i Hrvatsku kao slobodne zemlje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.01.2018.

11:23

Foto: Tanjug, arhiva

Ostale države regiona, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora, kao i Kosovo, predstavljeno odvojeno od Srbije, označeni su kao delimično slobodne zemlje.

Generalno, Fridom haus je stanje sloboda u svetu ocenio već u naslovu tog dokumenta: "Sloboda u svetu: Demokratija u krizi".

Pored imena i grba Srbije prikazan je grafikon u kome su slobode u Srbiji ocenjene sa 2,5, gde 1 označava najviše sloboda, a sedam - najmanje sloboda.

Političke slobode ocenjene su u Srbiji sa 3, a građanske sa 2.

U izveštaju "Fridom hausa", sa sedištem u Vašingtonu, ocenjeno je da se u Srbiji, kao i svuda u svetu, događa silazni trend, uključujući politizaciju pravosuđa, skrajnutu opoziciju i "namere da se oslabi kritičko novinarstvo".

Generalno, u poslednjih 10 godina broj zemalja u svetu koje su označene kao slobodne opada, dok raste broj zemalja okarakterisanih kao neslobodne.

Demokratski principi, kao što su integritet izbora i sloboda štampe, globalno su oslabili i to je tendencija već dvanaest godina zaredom, upozorio je u najnovijem izveštaju "Fridom haus".

"Fridom haus" je od 195 zemalja, kao slobodne ocenio 88 zemalja, delimično slobodne 58 i neslobodne 49 zemalja.

U Evropi je 86 odsto zemalja rangirano kao slobodne, delimično slobodne 12 odsto i dva odsto su neslobodne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: