MSP Rusije: Ramine izjave za nove sukobe na Balkanu

Moskva -- Nedavne izjave albanskog premijera Edija Rame o Srbiji, u kontekstu Kosova i Makedonije, pune su nečega što bi moglo da izazove nove etničke sukobe na Balkanu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

To je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, koje je dodalo da su Ramine izjave pune nečega što ugrožava teritorijalni integritet više država u regionu.

"Obratili smo pažnju na izjave albanskog premijera Edija Rame od 14. januara, koje se tiču umešanosti njegove Socijalističke partije u proces nastanka OVK i bitke za Kosovo u susednoj Srbiji, kao i o doprinosu ove stranke u procesu usvajanja Zakona o upotrebi jezika u Makedoniji, kojim je albanski jezik dobio status drugog zvaničnog jezika", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TAS.

Zvanična Moskva je naglasila da Ramina retorika pokazuje da se radi na napredovanju "notorne" Tiranske platforme, u čije nastajanje je, kako se navodi, bio uključen lično Rama.

"Stavljanje u praksu mera propisanih u ovom dokumentu prepuno je onoga što podriva ustavne temelje makedonske državnosti - Ohridski sporazum i kao rezultat toga, donosi etničke nemire u regionu. Sve ovo zajedno ide u skladu sa ambicijama za Veliku Albaniju i ugrožava teritorijalni integritet više država u regionu", ocenio je MSP Rusije, prenosi TAS.

Rama je ranije izjavio da njegova Socijalistička partija ima najveći doprinos za usvajanje Zakona o upotrebi jezika u Makedoniji, koji je odlukom parlamenta albanski postao drugi zvanični jezik u državnim institucijama i svim sredinama gde živi više od 20 odsto pripadnika albanske manjinske zajednica.

Rama je obraćajući se Omladinskom forumu albanskih socijalista rekao da bi, bez Socijalističke partije, usvajanje tog zakona bilo nezamislivo, preneo je portal Alsat M.

"Ova stranka ne menja stav o nacionalnim interesima, ni u trenutku kada je formirana OVK i kada je održana bitka za Kosovo. Ova partija se nije i neće promeniti od svojih stavova kada je u pitanju nacionalni interes u odnosima sa svim susedima", rekao je Rama.

strana 1 od 510 idi na stranu