Bugarski socijalisti žele da sruše Borisova?

Vodeća opoziciona Bugarska socijalistička partija traži izglasavanje nepoverenja vladi premijera Bojka Borisova zbog manjka napretka u borbi protiv korupcije.

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2018.

14:18

Bugarski socijalisti žele da sruše Borisova?
Getty images

To je učinjeno uz tvrdnju da to "nije sabotaža" države koja je preuzela predsedavanje EU.

Rojters ocenjuje da će ovaj pokušaj socijalista da sruše vladu ipak verovatno propasti i navodi da vladu desnog centra, na čijem čelu je premijerova stranka GERB, podržava mala populistička stranka Volja i da ukoliko se ovakav blok uzdrži od glasanja planiranog za narednu nedelju, inicijativa BSP će propasti sa 41 glasom manje od neophodnog broja u parlamentu sa 240 mesta.

GERB zajedno sa nacionalistički nastrojenom političkom formacijom Ujedinjene patriote, kao i sa Voljom, ima ukupno 133 poslanika.

"Izglasavanje nepoverenja nije sabotaža, već odgovor na mišljenje 83 odsto građana Bugarske koji smatraju da je to (korupcija) njihov problem broj 1. Borba protiv korupcije jeste proevropska politika, a ne antievropska. Bolje je biti usamljen u borbi protiv korupcije, nego biti deo statusa kvoa koji brani korupciju", izjavila je liderka socijalista Kornelija Ninova.

Rojters podseća da je Evropska komisija u više navrata kritikovala Bugarsku zbog toga što nije procesuirala i zatvorom kažnjavala korumpirane zvaničnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: