I "Vašington post" o Ivanoviću: Pomirenje manje verovatno

Ubistvo Olivera Ivanovića može da dovede do novih tenzija na Balkanu, ocenjuje "Vašington post".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To ubistvo baca svetlo na nove tenzije na Balkanu, godinama nakon što je u sukobima region ostao podeljen, ističe list.

Ubistvo Ivanovića imalo je neposrednu posledicu, jer su se politički razgovori u Briselu između kosovskih Albanaca i srpske vlade prekinuli, piše "Vašinton post".

“Bio je glas dijaloga. Bio sam tamo osam meseci, Oliver je bio pametan i sposoban, isto tako pragmatičan”, rekao je za “Vašington post” Vilijam Neš, nekadašnji regionalni administrator UN u Kosovskoj Mitrovici koji je blisko sarađivao sa Ivanoviće.

"Vašington post" podseća da je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora 2016. godine zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu počinjenih nad Albancima krajem devedesetih godina, ali i da je presuda ukinuta.

U osvrtu na istoriju teških odnosa Beograda i Prištine od 1998. godine, list konstatuje da je Kosovo ostalo etnički podeljeno, što je posebno vidljivo u Mitrovici, gradu čiji južni deo vode Albanci, a severni Srbi, gde je i Ivanović radio.

To je razlog zbog kojeg Srbija njegovo ubistvo vidi kao teroristički napad i napad na njen suverenitet, iako nije jasno ko stoji iza ubistva, ocenio je "Vašington post".

List je naglasio da je Ivanović bio snažan zagovornik napora da se dve nacije pomire, a obe strane se sada plaše da će njegova smrt zakomplikovati postizanje tog cilja.

Što se tiče međunarodnih posledica, "Vašington post" piše da je Rusija među onim zemljama koje su odbile da priznaju nezavisnost Kosova i koja podržava srpsku vladu.

Od inauguracije američkog predsednika Donalda Trampa rastu strahovanja na Kosovu od moguće srpske aneksije srpske enklave na severu uz podršku Rusije, piše "Vašington post".

Kosovska vlada veruje da Trampov proruski stav može da ohrabri one glasove u Srbiji koji se zalažu za vojnu akciju.

Ivanovićeva odlučnost da spreči takav scenario, rekao je Neš, bila je posebno vidljiva tokom njegove posete Berlinu posle NATO intervencije u sukobu.

Ubistvo Olivera Ivanovića pomirenje na Balkanu učiniće "manje verovatnim", zaključio je "Vašington post".

Kosovo

strana 1 od 77 idi na stranu