"U imenu Makedonije će ostati termin 'Makedonija'"

U predlogu za rešenje imena Makedonije ostaje termin Makedonija, izjavio je posrednik UN u pregovorima o novom imenu te republike Metju Nimic.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.01.2018.

13:32

Ilustracija: Thinkstock

On pred početak današnjeg, drugo kruga razgovoa o rešenju tog spora u Njujorku sa predstavnicima Makedonije i Grčke, Vaskom Naumovskim i Ademantiosom Vasilakisom.

"Termin 'Makedonija' biće deo predloga za rešenje imena, jer je ju je priznalo preko 100 zemalja širom sveta", rekao je Nimic za grčku Antena tv, a preneli makedonski mediji na albanskom jeziku.

Nimic je istakao da ime poznato UN-u kao "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", odnosno termin "Makedonija" je deo naziva, koje je prihvatila i Grčka.

Inače, drugi krug razgovora o pitanju imena nastavljen je danas u Njujorku.

Predstavnik Makedonije Vasko Naumovski i grčki Adamantios Vasilakis zajedno s posrednikom Ujedinjenih nacija Metjuom Nimicom raspravljaju o prevazilaženju razlika oko imena Makedonije.

Očekuje se, prenose makedonski mediji, da će Nimic na sastanku u Njujorku odlučiti o predlozima inicijative, koju su makedonski i grčki ministri Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas istakli nakon sastanka u Solunu prošle sedmice.

Oni će dogovoriti i radne grupe, čiji prvi sastanak se očekuje narednog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: