"Država je na papiru, službe nisu štitile život Ivanovića"

Doktor nauka bezbednosti Darko Trifunović rekao je za Televiziju Prva da su nadležne institucije države Srbije morale da vode računa o životu Olivera Ivanovića.

Izvor: B92, Prva

Sreda, 17.01.2018.

16:03

On je kazao i da nije sačuvana najveća svetinja – ljudski život, a dodao je i da je najveći problem to što u Srbiji država postoji samo na papiru.

“Mi jesmo učinili sve korake, ali kao profesionalci iz struke, moramo da apelujemo na državne instuticije, moramo da razmotrimo zašto više nemamo tajnu diplomatsku službu koja je ugašena u Ministarstvu spoljnih poslova, a koja se bavila zaštitom naših građana van naših granica. Kosovo jeste u sastavu Srbije, ali je najviša vlast rekla da nema efektivnu kontrolu. Kad odemo negde, vi ili ja, o nama kao građanima Srbije mora neko da vodi računa, da li to bila BIA ili diplomatska tajna služba“, rekao je Trifunović.

On je istakao da je posebna pažnja trebalo da se obrati na “ljude od značaja“.

“Oliver Ivanović je bio čovek države, bitan za naš narod i našu državu. Meni je potpuno neshvatljivo i neprihvatljivo sve ovo, u profesionalnom smislu. Uzmite na primer da je neki naš državni službenik stradao u Hrvatskoj, Izraelu, bilo gde... Službe moraju da imaju kapacitete da za takve ljude prave bezbednosne procene, procene rizika i da se njima daju određena uputstva kako da se ponašaju ili da li im treba pratnja. Oliver Ivanović je građanin Srbije, ova država ima odgovornost i prema njemu i prema nama i prema našoj deci“, dodao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, u celom slučaju postoji “jedna praznina“.

“Bez obzira na to šta mi sada vidimo da država i državne institucije rade kako bi sve izgledalo ovako interesantno, iz moje tačke gledišta, a ja nisam politikolog, vidi se praznina, odsustvo onih službi koje bi trebalo da se bave onim što je naša najveća svetinja, a to je zaštita ljudskog života“, naveo je Trifunović.

Posebno je apostrofirao da ne veruje da lice sa poternice kao što je Ramuš Haradinaj, sa pozicije kosovskog premijera, može da doprinese tome da se istraži ubistvo Ivanovića.

“Oni su ga tri godine držali nevinog utamničenog. Sa druge strane, Srbija uvek može da pokaže da može da vodi računa, da je država u punom kapacitetu, Srbija treba da traži specijalnu sednicu Saveta bezbednosti UN po ovom pitanju“, rekao je Trifunović.

Kako je naveo, Ivanović je još jedna u nizu ličnosti koja je “platila nesposobnost naših institucija da se pozabave zaštitom naših života na institucionalan način“.

“Mi na Kosmetu nemamo institucije, ali imamo institucije koje treba da brinu o našim građanima i van administrativnih granica, granica... Zašto ne postoji obaveštajna mreža na Kosmetu? Pa u Beogradu su agenti spavači najvećih obaveštajnih službi... Vi kad imate informaciju, vi onda imate i specijalni tim za operacije koji može da se infiltrira, izvuče osobu koja je u opasnosti. Nisam ja to izmislio i nisu to samo scene iz filmova. Da li Srbija ima jedinicu i analitiku u okviru BIA koja može da štiti ljude koji su itekako ljudi države? Ivanović nije samo građanin, on je bio državni sekretar, čovek koji ima težinu“, istakao je Trifunović.

Dodao je i da ne očekuje dramatične događaje u narednim danima, ali je izneo zabrinutost zbog “centara moći koji su iznad države“.

“Oni olako stavljaju mete na građane, na visoke funkcionere... Kao što je mitropolit Amfilohije stavio metu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tako je neko drugi stavio metu na grudi Olivera Ivanovića. Dok se institucionalno ne razračunamo sa tim paracentrima koji odlučuju u našoj budućnosti, koji su iznad države, mislim da će se ovakvi događaji ponavljati i nisam optimista. Mi imamo državu na papiru, to je problem“, zaključio je Trifunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: